Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466823

Proizvodnja svježih krem sireva i mliječnih namaza u tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d.


Bušić, Arijana
Proizvodnja svježih krem sireva i mliječnih namaza u tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d., 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 466823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja svježih krem sireva i mliječnih namaza u tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d.
(Production of fresh cream cheeses and spread cheeses in Belje dairy factory)

Autori
Bušić, Arijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
25.06

Godina
2009

Stranica
37

Mentor
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
mlijeko; vrhnje; svježi krem sir; mliječni namaz; tvornica mliječnih proizvoda “Belje”
(milk; cream; fresh cheese; spread cheese; factory of milk products „Belje“)

Sažetak
Mlijeko i vrhnje se najprije trebaju tehnološki pripremiti, da bi dobili kvalitetan svježi krem sir i mliječni namaz. Mlijeko odlazi na prijemno, kemijsko i mikrobiološko laboratorijsko ispitivanje, dok vrhnje mora proći samo prijemno i mikrobiološko ispitivanje. Nakon toga mlijeko se zaprima u uređajima za prijem mlijeka i vrhnja, te odlazi na toplinsku obradu, tj. pasterizaciju. Svježi krem sir je vrsta svježeg sira koji je dobiven iz tipiziranog vrhnja, a Tvornica mliječnih proizvoda “Belje” proizvodi abc svježi krem sir i to: clasic, pikant, povrće, šunka i vlasac. Osnovna sirovina za dobivanje abc svježih krem sireva je 10 % vrhnje. Vrhnje sa 10% mliječne masti se zaprima sa temperaturom od 24°C. U proizvodnji svježih krem sireva s dodatcima kao što su paprika, vlasac i hren potrebna je pasterizacija tih dodataka u Stephan cutteru. Mliječni namaz je mliječna prerađevina, tip emulzije voda u ulju, dobiven od određenih mliječnih komponenti. Tvornica mliječnih proizvoda “Belje” proizvodi mliječni namaz pod imenom vajkrem. Osnovna sirovina za dobivanje vajkrema svježih krem sireva je 36 % vrhnje, vrhnje sa 36% mliječne masti se zaprima sa temperaturom od 24°C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bušić, Arijana
Proizvodnja svježih krem sireva i mliječnih namaza u tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d., 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek
Bušić, A. (2009) 'Proizvodnja svježih krem sireva i mliječnih namaza u tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d.', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{s}i\'{c}, Arijana}, year = {2009}, pages = {37}, keywords = {mlijeko, vrhnje, svje\v{z}i krem sir, mlije\v{c}ni namaz, tvornica mlije\v{c}nih proizvoda “Belje”}, title = {Proizvodnja svje\v{z}ih krem sireva i mlije\v{c}nih namaza u tvornici mlije\v{c}nih proizvoda Belje d.d.}, keyword = {mlijeko, vrhnje, svje\v{z}i krem sir, mlije\v{c}ni namaz, tvornica mlije\v{c}nih proizvoda “Belje”}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{s}i\'{c}, Arijana}, year = {2009}, pages = {37}, keywords = {milk, cream, fresh cheese, spread cheese, factory of milk products „Belje“}, title = {Production of fresh cream cheeses and spread cheeses in Belje dairy factory}, keyword = {milk, cream, fresh cheese, spread cheese, factory of milk products „Belje“}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font