Pregled bibliografske jedinice broj: 466812
Određivanje udjela minerala u prehrambenim proizvodima
Određivanje udjela minerala u prehrambenim proizvodima, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 466812 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela minerala u prehrambenim proizvodima
(Determination of mineral content in groceries)
Autori
Varga, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
28.10
Godina
2009
Stranica
33
Mentor
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
minerali; elementi u tragovima; prehrambeni proizvodi ( namirnice ); analiza; atomska apsorpcijska spektroskopija
(minerals; trace elements; foodstuff; groceries; ingredients; provision; victuals; analysis; assay; atomic absorption spectroscopy)
Sažetak
Namirnicama se smatra se što se upotrebljava za hranu i piće u prerađenom ili neprerađenom obliku. Različite namirnice ili prehrambeni proizvodi sadrže različite vrste minerala u različitim količinama. Minerali su potrebni za velik broj kemijskih reakcija u ljudskom tijelu, a deficit jednog ili više do njih može uzrokovati mnoge poremećaje i bolesti u tijelu. Najveći udio minerala nudi nam voće i povrće. Postoje i toksični minerali čiji udio u namirnicama ne smije prelaziti više od dopuštenog udjela jer mogu uzrokovati smetnje u ljudskom organizmu. Atomskom apsorpcijskom spektroskopijom možemo odrediti udio minerala u prehrambenim proizvodima. Grafitna tehnika se koristi za određivanje elemenata koji dolaze u jako malim koncentracijama (μg/l), dok elementi koji su više zastupljeni u namirnicama (mg/l) se određuju plamenom tehnikom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija