Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466812

Određivanje udjela minerala u prehrambenim proizvodima


Varga, Lana
Određivanje udjela minerala u prehrambenim proizvodima, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 466812 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela minerala u prehrambenim proizvodima
(Determination of mineral content in groceries)

Autori
Varga, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.10

Godina
2009

Stranica
33

Mentor
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
minerali; elementi u tragovima; prehrambeni proizvodi ( namirnice ); analiza; atomska apsorpcijska spektroskopija
(minerals; trace elements; foodstuff; groceries; ingredients; provision; victuals; analysis; assay; atomic absorption spectroscopy)

Sažetak
Namirnicama se smatra se što se upotrebljava za hranu i piće u prerađenom ili neprerađenom obliku. Različite namirnice ili prehrambeni proizvodi sadrže različite vrste minerala u različitim količinama. Minerali su potrebni za velik broj kemijskih reakcija u ljudskom tijelu, a deficit jednog ili više do njih može uzrokovati mnoge poremećaje i bolesti u tijelu. Najveći udio minerala nudi nam voće i povrće. Postoje i toksični minerali čiji udio u namirnicama ne smije prelaziti više od dopuštenog udjela jer mogu uzrokovati smetnje u ljudskom organizmu. Atomskom apsorpcijskom spektroskopijom možemo odrediti udio minerala u prehrambenim proizvodima. Grafitna tehnika se koristi za određivanje elemenata koji dolaze u jako malim koncentracijama (μg/l), dok elementi koji su više zastupljeni u namirnicama (mg/l) se određuju plamenom tehnikom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Varga, Lana
Određivanje udjela minerala u prehrambenim proizvodima, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek
Varga, L. (2009) 'Određivanje udjela minerala u prehrambenim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Varga, Lana}, year = {2009}, pages = {33}, keywords = {minerali, elementi u tragovima, prehrambeni proizvodi ( namirnice ), analiza, atomska apsorpcijska spektroskopija}, title = {Odre\djivanje udjela minerala u prehrambenim proizvodima}, keyword = {minerali, elementi u tragovima, prehrambeni proizvodi ( namirnice ), analiza, atomska apsorpcijska spektroskopija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Varga, Lana}, year = {2009}, pages = {33}, keywords = {minerals, trace elements, foodstuff, groceries, ingredients, provision, victuals, analysis, assay, atomic absorption spectroscopy}, title = {Determination of mineral content in groceries}, keyword = {minerals, trace elements, foodstuff, groceries, ingredients, provision, victuals, analysis, assay, atomic absorption spectroscopy}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font