Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466607

Procjena kvalitete džema i ekstra džema od višnje i višnje maraske sa smanjenom energetskom vrijednošću


Levaj, Branka; Dragović-Uzelac, Verica; Pedisić, Sandra; Kezić, Nataša
Procjena kvalitete džema i ekstra džema od višnje i višnje maraske sa smanjenom energetskom vrijednošću // Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma
Mali Lošinj, Hrvatska, 2010. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 466607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kvalitete džema i ekstra džema od višnje i višnje maraske sa smanjenom energetskom vrijednošću
(Quality evaluation of energy reduced sour cherry and sour cherry marasca jam and extra jam)

Autori
Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Pedisić, Sandra ; Kezić, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Skup
Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma

Mjesto i datum
Mali Lošinj, Hrvatska, 21.04.2010. - 24.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
višnja; višnja maraska; želirani proizvodi; fenolni spojevi; čvrstoća; pektinski preparati
(sour cherry; sour cherry marasca; jelly products; phenolics; gel strength; commercial pectin)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odabir optimalne recepture džema i ekstra džema od višnje i višnje maraske sa smanjenom energetskom vrijednošću procjenom njihove kvalitete. U plodovima i u proizvodima određen je fizikalno-kemijski sastav te količine fenolnih spojeva i antocijana. Pripremljenim proizvodima je izmjerena čvrstoća, a senzorski su ocijenjeni tehnikom jednostavnog niza. Plodovi višnje maraske imaju veći udio suhe tvari, ukupnih i reducirajućih šećera, saharoze te su i plodovi i proizvodi višnje maraske bogatiji antocijanima i fenolnim spojevima u odnosu na plodove višnje. Ekstra džemovi zbog većeg udjela voća imaju veće količine antocijana i fenolnih spojeva u odnosu na džemove. Povećanje koncentracije dodanog komercijalnog pektinskog preparata više je utjecalo na čvrstoću džema nego povećanje udjela voća i suhe tvari. Prema senzorskoj ocjeni pokazalo se da je između ispitanih receptura najprihvatljivija ona za džem od višnje sa 45 % suhe tvari i 0, 5 % pektinskog preparata i ona za ekstra džem od višnje maraske s 30 % suhe tvari i 0, 3 % pektinskog preparata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Levaj, Branka; Dragović-Uzelac, Verica; Pedisić, Sandra; Kezić, Nataša
Procjena kvalitete džema i ekstra džema od višnje i višnje maraske sa smanjenom energetskom vrijednošću // Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma
Mali Lošinj, Hrvatska, 2010. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Levaj, B., Dragović-Uzelac, V., Pedisić, S. & Kezić, N. (2010) Procjena kvalitete džema i ekstra džema od višnje i višnje maraske sa smanjenom energetskom vrijednošću. U: Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma.
@article{article, author = {Levaj, Branka and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Pedisi\'{c}, Sandra and Kezi\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2010}, keywords = {vi\v{s}nja, vi\v{s}nja maraska, \v{z}elirani proizvodi, fenolni spojevi, \v{c}vrsto\'{c}a, pektinski preparati}, title = {Procjena kvalitete d\v{z}ema i ekstra d\v{z}ema od vi\v{s}nje i vi\v{s}nje maraske sa smanjenom energetskom vrijedno\v{s}\'{c}u}, keyword = {vi\v{s}nja, vi\v{s}nja maraska, \v{z}elirani proizvodi, fenolni spojevi, \v{c}vrsto\'{c}a, pektinski preparati}, publisherplace = {Mali Lo\v{s}inj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Levaj, Branka and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Pedisi\'{c}, Sandra and Kezi\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2010}, keywords = {sour cherry, sour cherry marasca, jelly products, phenolics, gel strength, commercial pectin}, title = {Quality evaluation of energy reduced sour cherry and sour cherry marasca jam and extra jam}, keyword = {sour cherry, sour cherry marasca, jelly products, phenolics, gel strength, commercial pectin}, publisherplace = {Mali Lo\v{s}inj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font