Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466439

Usporedba hranidbene vrijednosti ulja uljarica najčešće korištenih u Europi


Strakova, Eva; Šerman, Vlasta; Suchy, Pavel; Mas, Nora; Stana, Jaroslav; Večerek, Vladimir
Usporedba hranidbene vrijednosti ulja uljarica najčešće korištenih u Europi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 5; 243-261 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 466439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba hranidbene vrijednosti ulja uljarica najčešće korištenih u Europi
(Comparison of nutritional value of oil from oil plants most frequently used in Europe)

Autori
Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Stana, Jaroslav ; Večerek, Vladimir

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 51 (2009), 5; 243-261

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Biljna ulja; masne kiseline; repica; suncokret; mak; lan; soja
(plant oils; fatty acids; rapeseed; sunflower; poppy; flax; soya)

Sažetak
Istražena je hranidbena vrijednost u Europi najviše korištenih biljnih ulja 5 vrsta uljarica: Uljane repice (Brassica napus L.), običnog suncokreta (Helianthus annuus L.), vrtnog maka (Papaver somniferum L.), običnog lana (Linum usitatissimum L.) i soje (Soja hispida Moench), te njihovih najznačajnijih sorti. Rezultati istraživanja pokazali su da se je u repičinom ulju kod svih sorti odnos ω3 FA : ω6 FA kretao u poželjnom rasponu (1:5). Suncokretovo ulje sadržavalo je prije svega ω6 masne kiseline (FA), osobito linolnu i njezin izomer linol-elaidinsku kiselinu (C18:2n6c + C 18:2n6t) dok je sadržaj ω 3 masnih kiselina (α linolenska C 18:3n3) bio nizak. Laneno ulje predivih sorti lana sadržavalo je veću količinu ω 3 FA (α linolenska) i manju ω 6 FA (linolna/linol-elaidinska) pa je odnos ω 3 FA : ω 6 FA (1:0, 3) bio idealan. Ove pozitivne dijetetske osobine nisu imala ulja ostalih sorti lana, osobito sorte Jantar, Amon i Lola. Makovo ulje, koje se zbog ugodnog okusa koristi prije svega u prehrambenoj industriji s nutritivnog gledišta predstavljalo je izvor ω 6 FA (linolne / linol-elaidinske kiseline), te slično kao i suncokretovo ulje imalo nepovoljan odnos ω 3 FA i ω 6 FA. Rezultati istraživanja pokazali su da se sojino ulje može s dijetetskog gledišta ocijeniti kao kvalitetno ulje za prehranu ljudi i životinja. Sadrži dovoljnu količinu ω 6 (linolna kiselina i njen izomer linol-elaidinska kiselina C 18:2n6c + C 18:2n6t) i ω 3 masnih kiselina (α linolenska C 18:3n3) koje su u optimalnom odnosu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0532265-2244 - Učinak nutraceutika na zdravlje i proizvodnost farmskih životinja (Mikulec, Željko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlasta Šerman (autor)

Avatar Url Nora Mas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strakova, Eva; Šerman, Vlasta; Suchy, Pavel; Mas, Nora; Stana, Jaroslav; Večerek, Vladimir
Usporedba hranidbene vrijednosti ulja uljarica najčešće korištenih u Europi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 5; 243-261 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Strakova, E., Šerman, V., Suchy, P., Mas, N., Stana, J. & Večerek, V. (2009) Usporedba hranidbene vrijednosti ulja uljarica najčešće korištenih u Europi. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (5), 243-261.
@article{article, author = {Strakova, Eva and \v{S}erman, Vlasta and Suchy, Pavel and Mas, Nora and Stana, Jaroslav and Ve\v{c}erek, Vladimir}, year = {2009}, pages = {243-261}, keywords = {Biljna ulja, masne kiseline, repica, suncokret, mak, lan, soja}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {51}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {Usporedba hranidbene vrijednosti ulja uljarica naj\v{c}e\v{s}\'{c}e kori\v{s}tenih u Europi}, keyword = {Biljna ulja, masne kiseline, repica, suncokret, mak, lan, soja} }
@article{article, author = {Strakova, Eva and \v{S}erman, Vlasta and Suchy, Pavel and Mas, Nora and Stana, Jaroslav and Ve\v{c}erek, Vladimir}, year = {2009}, pages = {243-261}, keywords = {plant oils, fatty acids, rapeseed, sunflower, poppy, flax, soya}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {51}, number = {5}, issn = {0023-4850}, title = {Comparison of nutritional value of oil from oil plants most frequently used in Europe}, keyword = {plant oils, fatty acids, rapeseed, sunflower, poppy, flax, soya} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font