Pregled bibliografske jedinice broj: 466243
Linija proizvodnje polutvrdih sireva Tvornica mliječnih proizvoda “Belje” d.d.
Linija proizvodnje polutvrdih sireva Tvornica mliječnih proizvoda “Belje” d.d., 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 466243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Linija proizvodnje polutvrdih sireva Tvornica mliječnih proizvoda “Belje” d.d.
(Semi-hard cheeses production line in "Belje" dairy factory)
Autori
Manić, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.07
Godina
2009
Stranica
44
Mentor
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
polu-tvrdi sir; postupak proizvodnje; kontrola kakvoće
(semi-hard cheese; production procedure; quality control)
Sažetak
Prilikom zaprimanja, mlijeko se kontrolira i razvrstava prema kakvoći, te predviđa za preradu u određeni mliječni proizvod. Kontrola zdravstvene ispravnosti sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda vrši se u prijemnom, kemijskom i mikrobiološkom laboratoriju. Linija proizvodnje sireva obuhvaća liniju “Abc” svježih krem sireva mliječnih namaza, te liniju polutvrdih sireva. Proizvodnja sireva temelji se na: koagulaciji proteina, sirenju ili grušanju mlijeka i oblikovanju sirnog gruša u sirno zrno, uz izdvajanje nastale sirutke i soljenje sira, nakon čega se dobiva svježi ili nezreli sir. Gotovi proizvodi se pakiraju, skladište i otpremaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vedran Slačanac
(mentor)