Pregled bibliografske jedinice broj: 466077
Netermičke metode konzerviranja hrane
Netermičke metode konzerviranja hrane, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 466077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Netermičke metode konzerviranja hrane
(Nonthermal methods of food preservation)
Autori
Kvesić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2009
Stranica
30
Mentor
Pozderović, Andrija
Ključne riječi
Konzerviranje hrane; netermičke metode; visoko pulsirajuće polje; oscilirajuće magnetsko polje; visoki tlak; svjetlosni pulsevi; ultrazvuk; radijacija; mikrovalovi.
(Food preservation; nonthermal methods; high pulse field; oscialltion magnetic field; high pressure; beam pulse; ultrasound; radiation; microwaves.)
Sažetak
Zahtjevi potrošača za novim proizvodima dobre senzorske i nutritivne kvalitete doveli su do razvoja minimalno procesirane hrane. Netermičke metode osiguravaju minimalno procesiranu hranu koja izgleda svježe, te ima minimalni gubitak boje, arome i nutrijenata. Ocjena vrijednosti netermičkih metoda zasniva se na pouzdanoj procjeni njihove učinkovitosti protiv patogenih mikroorganizama i mikroorganizama uzročnika kvarenje hrane. Istraživanje netermičkih postupaka inicijalno je bilo fokusirano na dizajn tehnološkog procesa, karakteristike proizvoda i kinetiku inaktivacije mikroorganizama. No, uspješnost ovih metoda ovisi o napretku u razumijevanju fiziologije mikroorganizama te ponašanje mikrobnih stanica tijekom i nakon tretmana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(mentor)