Pregled bibliografske jedinice broj: 465990
Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja
Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja, 2006., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 465990 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja
(Influence of "Supreme" active earth on nonglyceride compounds in soybean oil)
Autori
Kraljić, Klara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2006
Stranica
53
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
bijeljenje; pigmenti; sojino ulje; steroli; tokoferoli
(bleaching; pigments; soybean oil; sterols; tocopherols)
Sažetak
Sirovo sojino ulje treba rafinirati da bi se dobilo jestivo ulje. Jedan od važnih procesa rafinacije ulja je bijeljenje ulja koje ovisi o više čimbenika. U ovom radu praćen je utjecaj uvjeta bjeljenja na boju, udjel sterola i tokoferola u sojinom ulju. Uzorci ulja su bijeljeni uz dodatak 0, 5%, 1% u 1, 5% aktivne zemlje "Supreme" pri 95*C, 105*C i 115*C. Na uklanjanje klorofila i karotenoida u najvećoj mjeri utjecao je udjel aktivne zemlje dok odabrane temperature nisu imale značajan utjecaj. NA gubitak sterola veći utjecaj je imala temperatura procesa nego udjel dodane zemlje. Od tri dominantna sterola (kampesterol, stigmasterol i beta-sitosterol) najstabilniji je bio stigmasterol. U sojinom ulju najzastupljeniji je gama-tokoferol. Tijekom bijeljenja došlo je do gubitka ukupnih tokoferola od oko 7-18%. Dobivene vrijednosti nisu korelirale ni s udjelom aktivne zemlje ni s temperaturom procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb