Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465990

Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja


Kraljić, Klara
Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja, 2006., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 465990 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja
(Influence of "Supreme" active earth on nonglyceride compounds in soybean oil)

Autori
Kraljić, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2006

Stranica
53

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
bijeljenje; pigmenti; sojino ulje; steroli; tokoferoli
(bleaching; pigments; soybean oil; sterols; tocopherols)

Sažetak
Sirovo sojino ulje treba rafinirati da bi se dobilo jestivo ulje. Jedan od važnih procesa rafinacije ulja je bijeljenje ulja koje ovisi o više čimbenika. U ovom radu praćen je utjecaj uvjeta bjeljenja na boju, udjel sterola i tokoferola u sojinom ulju. Uzorci ulja su bijeljeni uz dodatak 0, 5%, 1% u 1, 5% aktivne zemlje "Supreme" pri 95*C, 105*C i 115*C. Na uklanjanje klorofila i karotenoida u najvećoj mjeri utjecao je udjel aktivne zemlje dok odabrane temperature nisu imale značajan utjecaj. NA gubitak sterola veći utjecaj je imala temperatura procesa nego udjel dodane zemlje. Od tri dominantna sterola (kampesterol, stigmasterol i beta-sitosterol) najstabilniji je bio stigmasterol. U sojinom ulju najzastupljeniji je gama-tokoferol. Tijekom bijeljenja došlo je do gubitka ukupnih tokoferola od oko 7-18%. Dobivene vrijednosti nisu korelirale ni s udjelom aktivne zemlje ni s temperaturom procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Desanka Rade (mentor)

Avatar Url Klara Kraljić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kraljić, Klara
Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja, 2006., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Kraljić, K. (2006) 'Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja', diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kralji\'{c}, Klara}, year = {2006}, pages = {53}, keywords = {bijeljenje, pigmenti, sojino ulje, steroli, tokoferoli}, title = {Utjecaj aktivne zemlje "Supreme" na negliceridne sastojke sojinog ulja}, keyword = {bijeljenje, pigmenti, sojino ulje, steroli, tokoferoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kralji\'{c}, Klara}, year = {2006}, pages = {53}, keywords = {bleaching, pigments, soybean oil, sterols, tocopherols}, title = {Influence of "Supreme" active earth on nonglyceride compounds in soybean oil}, keyword = {bleaching, pigments, soybean oil, sterols, tocopherols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font