Pregled bibliografske jedinice broj: 465976
Procjena agronomskih svojstava nove sorte ozime zobi Bc Marta važnih za proizvodnju i preradu
Procjena agronomskih svojstava nove sorte ozime zobi Bc Marta važnih za proizvodnju i preradu // Book of Abstracts, 45th Croatiani and 5th International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 97-98 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 465976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena agronomskih svojstava nove sorte ozime zobi Bc Marta važnih za proizvodnju i preradu
(Agronomic properties testing of the new winter oat variety Bc Marta, important for production and processing)
Autori
Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Tomasović, Slobodan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of Abstracts, 45th Croatiani and 5th International Symposium on Agriculture
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 97-98
ISBN
978-953-6331-80-2
Skup
45th Croatiani and 5th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ozima zob; prinos; kvaliteta
(winter oat; yield; quality)
Sažetak
Na našem području u proizvodnji zobi pretežno su zastupljene kultivirane vrste heksaploidne grupe s 2n=42 kromosoma, i to A. sativa L. te znatno manje A. byzantina Koch. Obje vrste imaju više varijeteta, unutar kojih je selekcioniran veći broj jarih i nekoliko ozimih sorti zobi. Na oplemenjivanju zobi radi se i u Bc Institutu d.d., Zagreb, kojem su dosad priznate četiri sorte jare i jedna sorta ozime zobi. Nova sorta ozime zobi Bc Marta priznata 2008. godine porijeklom je iz jednostrukoga križanja: Bc 5733 x Hayate. Produktivnost sorte Bc Marta provjeravana je u pokusima u Bc Institutu d.d. tijekom 2003./2004. – 2005./2006. U tim pokusima postigla je trogodišnji prosječni prinos zrna 7064 kg/ha, a standardna sorta Džoker 6920 kg/ha. U pokusima Komisije za priznavanje u razdoblju 2005./2006. – 2007./2008., sorta Bc Marta ostvarila je prinos zrna 6626 kg/ha, a to je rezultat za 243 kg/ha bolji od standardne sorte. U ovim službenim pokusima sorta Bc Marta postigla je visoku hektolitarsku težinu i visoku masu 1000 zrna, prosječno 50, 75 kg/ha i 35, 12 g. Sorta Bc Marta ističe se povoljnim odnosom hranjivih tvari. Zrno sadržava 12, 13% sirovih bjelančevina, 6, 03% sirovih masti, 3, 42% mineralnih tvari, 68, 16% NET-a i 10, 26% sirove celuloze. Izneseni rezultati upućuju na to da nova sorta ozime zobi Bc Marta ima višenamjensku kvalitetu. Naturalno zrno može se rabiti za stočnu hranu, a oljušteno kao važna sirovina u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb