Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465913

Utjecaj žumanjka jajeta i dodataka na reološko ponašanje emulzije ulje/voda


Švenda, Marijeta
Utjecaj žumanjka jajeta i dodataka na reološko ponašanje emulzije ulje/voda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 465913 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj žumanjka jajeta i dodataka na reološko ponašanje emulzije ulje/voda
(Influence of egg yolk and additives on rheologic behaviour oil/water emulsion)

Autori
Švenda, Marijeta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
12.03

Godina
2009

Stranica
57

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
emulzija ulje/vode; žumanjak jajeta; ugljikohidrati; hidrokoloidi; emulgatori; reološka svojstva.
(oil/water emulsion; egg yolk; carbohydrates; hydrocolloides; rheological properties)

Sažetak
Reološka svojstva su važan čimbenik kakvoće proizvoda kao što su emulzije ulje/voda (majoneza). Za postizavanje određenih reoloških svojstava i stabilnosti proizvoda potrebno je, osim odabira sirovine i pravilnog vođenja procesa proizvodnje koristiti i različite dodatke. Cilj ovog rada je ispitati utjecaj žumanjka jajeta (prepelica, bijela patka, kokoš hrvatica) i dodataka ugljikohidrata (glukoza, saharoza, laktoza, inulin TEX, javorov sirup) te hidrokoloida (guar, karaja) i emulgatora (Tween 80, Citrem LR10) na reološka svojstva emulzije ulje/voda pri 23 °C. Na osnovi dobivenih rezultata izračunati su reološki parametri primjenom Ostwald-Reinerovog zakona (stupnjeviti zakon). Rezultati istraživanja su pokazali da vrijeme pasterizacije žumanjka jajeta, dodatak ugljikohidrata, hidrokoloida i emulgatora utječe na reološko ponašanje emulzije ulje/voda sa 40 % -tnom uljnom fazom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Švenda, Marijeta
Utjecaj žumanjka jajeta i dodataka na reološko ponašanje emulzije ulje/voda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Švenda, M. (2009) 'Utjecaj žumanjka jajeta i dodataka na reološko ponašanje emulzije ulje/voda', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}venda, Marijeta}, year = {2009}, pages = {57}, keywords = {emulzija ulje/vode, \v{z}umanjak jajeta, ugljikohidrati, hidrokoloidi, emulgatori, reolo\v{s}ka svojstva.}, title = {Utjecaj \v{z}umanjka jajeta i dodataka na reolo\v{s}ko pona\v{s}anje emulzije ulje/voda}, keyword = {emulzija ulje/vode, \v{z}umanjak jajeta, ugljikohidrati, hidrokoloidi, emulgatori, reolo\v{s}ka svojstva.}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}venda, Marijeta}, year = {2009}, pages = {57}, keywords = {oil/water emulsion, egg yolk, carbohydrates, hydrocolloides, rheological properties}, title = {Influence of egg yolk and additives on rheologic behaviour oil/water emulsion}, keyword = {oil/water emulsion, egg yolk, carbohydrates, hydrocolloides, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font