Pregled bibliografske jedinice broj: 465867
Hidrogenacija ulja
Hidrogenacija ulja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 465867 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hidrogenacija ulja
(Hydrogenation of oil)
Autori
Drčec, Marika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.10
Godina
2009
Stranica
23
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
hidrogenacija; biljno ulje; katalizator; rafinacija.
(hydrogenation; vegetable oil; catalyst; refining)
Sažetak
Hidrogenacija masti je najrasprostranjenija pojedinačna reakcija u industriji jestivih ulja i masti, a sastoji se od direktne adicije vodika na dvostruke veze u lancu masnih kiselina. Hidrogenacija masti sastoji se od nekoliko operacija koje čine samu hidrogenaciju u užem smislu. Osim procesa hidrogenacije kao prateći procesi dolaze dobivanje vodika, priprema katalizatora, suspendiranje katalizatora u ulju i konačno odvajanje katalizatora iz hidrogenirane masti. Hidrogenirane masti se moraju nakon hidrogenacije rafinirati kako bi se izdvojio katalizator, zatim da se odstrane eventualno nastale slobodne masne kiseline kao i neugodan miris hidrogenacije. Hidrogenacija služi u velikoj mjeri u industriji sapuna, tehničkih ulja i industriji jestivih masti za pretvaranje ulja u krute ili plastične masti i za poboljšanje održivosti masti i ulja na oksidaciju i reverziju mirisa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek