Pregled bibliografske jedinice broj: 465858
Dekoloracija sirovog ulja
Dekoloracija sirovog ulja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 465858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dekoloracija sirovog ulja
(Decoloration of crude oil)
Autori
Prpić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.10
Godina
2009
Stranica
23
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
rafinacija; dekoloracija; sirovo ulje; aktivna zemlja
(rafination; decolorisation; crude oil; activ ground)
Sažetak
Dekoloracijom se iz ulja uklanjaju prvenstveno pigmenti, ali i fosfolipidi, tragovi metala, hidroperoksidi, preostali sapuni i drugi nepoželjni sastojci ali i neki prirodni spojevi kao što su vitamini i antioksidansi. Karakteristična žuta boja većine prirodnih ulja potječe od raznih karotenoidnih pigmenata koji se mogu svrstati u grupu lipokroma i u grupu ugljikovodika. Uz te prirodne pigmente u uljima se često nalaze i produkti raspadanja ili oksidacije zbog loše sirovine ili kao posljedica loše vođenog tehnološkog procesa. Uklanjanje obojenih tvari nije u svakom slučaju nužno potrebno ali zahtjevi potrošača su takvi da traže bistro i pravilno obojeno ulje, a kako obojene tvari koje su ušle u tehnološki proces mogu utjecati i na miris i okus ulja, dekoloracija ulja je postala sastavni dio procesa rafinacije ulja, te se ne koriste samo u slučaju gdje to tradicija i kultura nekog naroda ne dopušta. Dekoloracija ulja može se provesti adsorpcijom i kemijskim sredstvima. Većinom se koristi dekoloracija adsorpcijom, dok se kemijske metode na bazi oksidacije i redukcije uglavnom koriste pri dekoloraciji tehničkih ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek