Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465858

Dekoloracija sirovog ulja


Prpić, Iva
Dekoloracija sirovog ulja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 465858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dekoloracija sirovog ulja
(Decoloration of crude oil)

Autori
Prpić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.10

Godina
2009

Stranica
23

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
rafinacija; dekoloracija; sirovo ulje; aktivna zemlja
(rafination; decolorisation; crude oil; activ ground)

Sažetak
Dekoloracijom se iz ulja uklanjaju prvenstveno pigmenti, ali i fosfolipidi, tragovi metala, hidroperoksidi, preostali sapuni i drugi nepoželjni sastojci ali i neki prirodni spojevi kao što su vitamini i antioksidansi. Karakteristična žuta boja većine prirodnih ulja potječe od raznih karotenoidnih pigmenata koji se mogu svrstati u grupu lipokroma i u grupu ugljikovodika. Uz te prirodne pigmente u uljima se često nalaze i produkti raspadanja ili oksidacije zbog loše sirovine ili kao posljedica loše vođenog tehnološkog procesa. Uklanjanje obojenih tvari nije u svakom slučaju nužno potrebno ali zahtjevi potrošača su takvi da traže bistro i pravilno obojeno ulje, a kako obojene tvari koje su ušle u tehnološki proces mogu utjecati i na miris i okus ulja, dekoloracija ulja je postala sastavni dio procesa rafinacije ulja, te se ne koriste samo u slučaju gdje to tradicija i kultura nekog naroda ne dopušta. Dekoloracija ulja može se provesti adsorpcijom i kemijskim sredstvima. Većinom se koristi dekoloracija adsorpcijom, dok se kemijske metode na bazi oksidacije i redukcije uglavnom koriste pri dekoloraciji tehničkih ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (mentor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prpić, Iva
Dekoloracija sirovog ulja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Prpić, I. (2009) 'Dekoloracija sirovog ulja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prpi\'{c}, Iva}, year = {2009}, pages = {23}, keywords = {rafinacija, dekoloracija, sirovo ulje, aktivna zemlja}, title = {Dekoloracija sirovog ulja}, keyword = {rafinacija, dekoloracija, sirovo ulje, aktivna zemlja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prpi\'{c}, Iva}, year = {2009}, pages = {23}, keywords = {rafination, decolorisation, crude oil, activ ground}, title = {Decoloration of crude oil}, keyword = {rafination, decolorisation, crude oil, activ ground}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font