Pregled bibliografske jedinice broj: 465844
Neutralizacija sirovog ulja
Neutralizacija sirovog ulja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 465844 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neutralizacija sirovog ulja
(Neutralization of crude oil)
Autori
Vinko, Ljiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.10
Godina
2009
Stranica
32
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
sirovo ulje; neutralizacija; slobodne masne kiseline; trigliceridi
(crude oil; neutralization; free fatty acids; triglycerides)
Sažetak
Masti i ulja su trigliceridi – esteri masnih kiselina i alkohola glicerola, sadrže i manje količine negliceridnih sastojaka. Trigliceridi (triacilgliceroli) su po kemijskom sastavu esteri trihidroksi alkohola glicerola i masnih kiselina. Neutralizacijom se iz sirovog ulja uklanjaju slobodne masne kiseline, koje su nastale hidrolizom triacilglicerola, obično još u samom sjemenu. Proces neutralizacije se može provesti: lužinom, esterifikacijom, destilacijom, povezivanjem u komlekse soli, ekstrakcijom. Postupak neutralizacije može biti: diskontinuirani i kontinuirani. Diskontinuirani postupak: dodatak 5 – 15 % NaOH u ulje, stvaranje sapuna, uklanjanje sapunice, pranje vodom, sušenje u vakuumu. Saponifikacija je reakcija kojom nastaju alkalne soli ili sapuni. Natrijevi sapuni su netopljivi u ulju i vizualno ih vidimo kao pahuljice. Kontinuirani postupak se provodi pomoću centrifugalnih separatora. Postoji dva tipa kontinuirane neutralizacije: De Laval (Stockholm) i Sharples (Philadelphia). De Laval primjenjuje postupak ˝Short mix˝ (kratko miješanje), a Sharples ˝Low loss˝ (mali gubitak).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek