Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465844

Neutralizacija sirovog ulja


Vinko, Ljiljana
Neutralizacija sirovog ulja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 465844 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neutralizacija sirovog ulja
(Neutralization of crude oil)

Autori
Vinko, Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.10

Godina
2009

Stranica
32

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
sirovo ulje; neutralizacija; slobodne masne kiseline; trigliceridi
(crude oil; neutralization; free fatty acids; triglycerides)

Sažetak
Masti i ulja su trigliceridi – esteri masnih kiselina i alkohola glicerola, sadrže i manje količine negliceridnih sastojaka. Trigliceridi (triacilgliceroli) su po kemijskom sastavu esteri trihidroksi alkohola glicerola i masnih kiselina. Neutralizacijom se iz sirovog ulja uklanjaju slobodne masne kiseline, koje su nastale hidrolizom triacilglicerola, obično još u samom sjemenu. Proces neutralizacije se može provesti: lužinom, esterifikacijom, destilacijom, povezivanjem u komlekse soli, ekstrakcijom. Postupak neutralizacije može biti: diskontinuirani i kontinuirani. Diskontinuirani postupak: dodatak 5 – 15 % NaOH u ulje, stvaranje sapuna, uklanjanje sapunice, pranje vodom, sušenje u vakuumu. Saponifikacija je reakcija kojom nastaju alkalne soli ili sapuni. Natrijevi sapuni su netopljivi u ulju i vizualno ih vidimo kao pahuljice. Kontinuirani postupak se provodi pomoću centrifugalnih separatora. Postoji dva tipa kontinuirane neutralizacije: De Laval (Stockholm) i Sharples (Philadelphia). De Laval primjenjuje postupak ˝Short mix˝ (kratko miješanje), a Sharples ˝Low loss˝ (mali gubitak).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (mentor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vinko, Ljiljana
Neutralizacija sirovog ulja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Vinko, L. (2009) 'Neutralizacija sirovog ulja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vinko, Ljiljana}, year = {2009}, pages = {32}, keywords = {sirovo ulje, neutralizacija, slobodne masne kiseline, trigliceridi}, title = {Neutralizacija sirovog ulja}, keyword = {sirovo ulje, neutralizacija, slobodne masne kiseline, trigliceridi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vinko, Ljiljana}, year = {2009}, pages = {32}, keywords = {crude oil, neutralization, free fatty acids, triglycerides}, title = {Neutralization of crude oil}, keyword = {crude oil, neutralization, free fatty acids, triglycerides}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font