Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465823

Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte Graševina


Vrdoljak, Ivana
Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte Graševina, 2009., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 465823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte Graševina
(The influence of membrane filtration on aroma and the chemical composition of Graševina wine sort)

Autori
Vrdoljak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
07.10

Godina
2009

Stranica
65

Mentor
Pozderović, Andrija

Ključne riječi
vino; filtracija vina; membranska filtracija; tvari arome; kemijski sastav vina
(wine; filtration of wine; membrane filtration; aroma substances; chemical composition of wine)

Sažetak
Nestabilnosti vina pridonose dušične tvari, proteini, polifenoli, mikroflora, soli kiselina itd. Cilj stabilizacije je spriječiti mutnoću i taloženje pojedinih sastojaka vina. Postupci stabilizacije vina su bistrenje, taloženje, sumporenje i filtracija. Filtracijom se iz vina uklanjaju grube i fine čestice mutnoće, na način da se vino propušta bilo kroz filtrirajući sloj, ploče ili membrane. Filtracija može biti mehanička i membranska. Kod membranske filtracije na membrani zaostaju molekule i ioni. Membranski procesi su mikrofiltracija, ultrafiltracija, nanofiltracija i reverzna osmoza. Međusobno se razlikuju po mehanizmu i principu separacije, a zajednička im je membrana između dvije faze. Za filtraciju vina koristi se membranska filtracija. Tri su značajna faktora koja utječu na kapacitet: otpor koji pruža materijal od kojeg je načinjena membrana, otpor zbog začepljenja pora membrane, te otpor taloga koji se prilikom procesa filtracije stvara na površini membrane. Kada ukupni otpor dosegne graničnu vrijednost, filtracija se mora zaustaviti, a membrana oprati. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrofiltracije na tvari arome i kemijski sastav vina sorte Graševina. Za filtraciju primijenjen je filter Microstar ukupne površine modula 20 m2. Promjeri kapilare iznose 1, 5 mm unutarnji i vanjski 2, 5 mm. Promjer šupljina membrane je 0, 2 µm, a struktura membrane je asimetrična. Membranska filtracija nije značajno utjecala na promjene kemijskog sastava i tvari arome vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrdoljak, Ivana
Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte Graševina, 2009., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Vrdoljak, I. (2009) 'Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte Graševina', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrdoljak, Ivana}, year = {2009}, pages = {65}, keywords = {vino, filtracija vina, membranska filtracija, tvari arome, kemijski sastav vina}, title = {Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte Gra\v{s}evina}, keyword = {vino, filtracija vina, membranska filtracija, tvari arome, kemijski sastav vina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrdoljak, Ivana}, year = {2009}, pages = {65}, keywords = {wine, filtration of wine, membrane filtration, aroma substances, chemical composition of wine}, title = {The influence of membrane filtration on aroma and the chemical composition of Gra\v{s}evina wine sort}, keyword = {wine, filtration of wine, membrane filtration, aroma substances, chemical composition of wine}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font