Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465625

Fenotipska i genotipska svojstva Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probiotičkog napitka od soka kupusa


Habjanič, Ksenija
Fenotipska i genotipska svojstva Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probiotičkog napitka od soka kupusa, 2007. (rektorova nagrada).


CROSBI ID: 465625 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenotipska i genotipska svojstva Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probiotičkog napitka od soka kupusa
(Phenotypic and genotypic properties of Lactobacillus plantarum L4 for the cabbage juice probiotic drink)

Autori
Habjanič, Ksenija

Izvornik
Http://www.unizg.hr/rektorova_nagrada

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, rektorova nagrada

Godina
2007

Ključne riječi
Lactobacillus plantarum; probiotičke starter kuture; fermentacija soka kupusa; SDS-PAGE; RAPD; antimikrobna aktivnost
(Lactobacillus plantarum; probiotic starter cultres; cabbage juice fermentation; SDS-PAGE; RAPD; antimicrobial activity)

Sažetak
U ovom radu je istražena mogućnost primjene probiotičkog soja Lactobacillus plantarum L4 u fermentaciji soka varaždinskog i vranskog kupusa. Tijekom fermentacije, primjenjeni probiotički soj Lactobacillus plantarum L4 je proizveo cca 10 g/L mliječne kiseline, pH vrijednost je iznosila 4, 3, a broj živih stanica je iznosio više od 106 CFU/ml. Visok broj stanica probiotičkog soja L. plantarum L4 potvrđenog RAPD-PCR metodom, se održao i tijekom 2 tjedna čuvanja fermentiranih sokova kupusa pri temperaturi od 4°C što svrstava proizvedene fermentirane sokove kupusa u probiotičke proizvode jer sadrže više od 106 CFU/ml. Paralelno je provedena spontana fermentacija bez postignuća zadovoljavajućih rezultata što ukazuje na nedovoljnu koncentraciju autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline koje bi mogle započeti fermentaciju. Stoga je provedena izolacija autohtono prisutne populacije bakterija mliječne kiseline. Osam izolata je, na temelju sadržaja ukupnih staničnih proteina, pomoću SDS-PAGE elektroforeze, identificirano kao monokultura vrste Lactobacillus plantarum. Zatim je s izoliranom i umnoženom monokulturom vrste Lactobacillus plantarum provedena fermentacija soka varaždinskog i vranskog kupusa, a dobiveni rezultati usporedivi su s parametrima uspješnosti fermentacije provedene s probiotičkim sojem Lactobacillus plantarum L4. Izolirana monokultura vrste Lactobacillus plantarum i primjenjeni probiotički soj Lactobacillus plantarum L4 su iskazali antibakterijsko djelovanje prema test mikroorganizmima (Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Bacillus subtilis ATCC 6633 i Bacillus cereus). Visok stupanj preživljavanja i antibakterijsko djelovanje primjenjenih sojeva daje im mogućnost primjene kao starter kultura za fermentaciju supstrata kao što je sok kupusa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
Mentor: dr. sc. Blaženka Kos, izv. prof.



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Uroić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Habjanič, Ksenija
Fenotipska i genotipska svojstva Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probiotičkog napitka od soka kupusa, 2007. (rektorova nagrada).
Habjanič, K. (2007) Fenotipska i genotipska svojstva Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probiotičkog napitka od soka kupusa. http://www.unizg.hr/rektorova_nagrada. Rektorova nagrada.
@unknown{unknown, author = {Habjani\v{c}, Ksenija}, year = {2007}, keywords = {Lactobacillus plantarum, probioti\v{c}ke starter kuture, fermentacija soka kupusa, SDS-PAGE, RAPD, antimikrobna aktivnost}, title = {Fenotipska i genotipska svojstva Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probioti\v{c}kog napitka od soka kupusa}, keyword = {Lactobacillus plantarum, probioti\v{c}ke starter kuture, fermentacija soka kupusa, SDS-PAGE, RAPD, antimikrobna aktivnost} }
@unknown{unknown, author = {Habjani\v{c}, Ksenija}, year = {2007}, keywords = {Lactobacillus plantarum, probiotic starter cultres, cabbage juice fermentation, SDS-PAGE, RAPD, antimicrobial activity}, title = {Phenotypic and genotypic properties of Lactobacillus plantarum L4 for the cabbage juice probiotic drink}, keyword = {Lactobacillus plantarum, probiotic starter cultres, cabbage juice fermentation, SDS-PAGE, RAPD, antimicrobial activity} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font