Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465427

Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom


Mikić, Kata
Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 465427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom
(The optimization of weekly menu for persons with pancreas diseases)

Autori
Mikić, Kata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.02

Godina
2010

Stranica
47

Mentor
Magdić, Damir

Ključne riječi
optimiranje; dnevni jelovnici; bolesti gušterače
(optimization; daily menus; pancreas diseases)

Sažetak
Gušterača je organ ljudskog tijela koji sudjeluje u probavi hrane i mijeni šećera. Najčešće bolesti gušterače, kao što su akutna i kronična upala, zahtjevaju primjenu prikladne prehrane radi sprječavanja njezinog nepoželjnog učinka na zdravstveno stanje bolesnika. Takva prehrana bi trebala osigurati potrebni unos energije i hranjivih tvari prema preporukama za tu vrstu bolesti upotrebom namirnica koje su dozvoljene ovoj skupini bolesnika. U ovom radu korišteno je linearno programiranje za izradu jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom koji su radno sposobni, a obavljaju lagani posao. Funkcija cilja bila je minimalna cijena obroka, a model ograničenja sustav linearnih jednadžbi i nejednadžbi pomoću kojeg su određene količine namirnica potrebne za izradu jelovnika. Iz odabranih namirnica pripremljen je dvotjedni jelovnik u kojemu su usklađene mase obroka, energetska vrijednost, unos hranjivih tvari i cijene pojedinih i ukupnih dnevnih obroka po danima. Jelovnici su u skladu s RDA i literaturnim preporukama, a u njima je postignut unos potrebne količine energije i hranjivih tvari. Cijena dnevnog obroka za muškarce je u prosjeku 31, 99 kn, a za žene 27, 45 kn.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Damir Magdić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikić, Kata
Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mikić, K. (2010) 'Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Miki\'{c}, Kata}, year = {2010}, pages = {47}, keywords = {optimiranje, dnevni jelovnici, bolesti gu\v{s}tera\v{c}e}, title = {Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gu\v{s}tera\v{c}om}, keyword = {optimiranje, dnevni jelovnici, bolesti gu\v{s}tera\v{c}e}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Miki\'{c}, Kata}, year = {2010}, pages = {47}, keywords = {optimization, daily menus, pancreas diseases}, title = {The optimization of weekly menu for persons with pancreas diseases}, keyword = {optimization, daily menus, pancreas diseases}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font