Pregled bibliografske jedinice broj: 465427
Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom
Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 465427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje tjednog jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom
(The optimization of weekly menu for persons with pancreas diseases)
Autori
Mikić, Kata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.02
Godina
2010
Stranica
47
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
optimiranje; dnevni jelovnici; bolesti gušterače
(optimization; daily menus; pancreas diseases)
Sažetak
Gušterača je organ ljudskog tijela koji sudjeluje u probavi hrane i mijeni šećera. Najčešće bolesti gušterače, kao što su akutna i kronična upala, zahtjevaju primjenu prikladne prehrane radi sprječavanja njezinog nepoželjnog učinka na zdravstveno stanje bolesnika. Takva prehrana bi trebala osigurati potrebni unos energije i hranjivih tvari prema preporukama za tu vrstu bolesti upotrebom namirnica koje su dozvoljene ovoj skupini bolesnika. U ovom radu korišteno je linearno programiranje za izradu jelovnika za osobe s oboljelom gušteračom koji su radno sposobni, a obavljaju lagani posao. Funkcija cilja bila je minimalna cijena obroka, a model ograničenja sustav linearnih jednadžbi i nejednadžbi pomoću kojeg su određene količine namirnica potrebne za izradu jelovnika. Iz odabranih namirnica pripremljen je dvotjedni jelovnik u kojemu su usklađene mase obroka, energetska vrijednost, unos hranjivih tvari i cijene pojedinih i ukupnih dnevnih obroka po danima. Jelovnici su u skladu s RDA i literaturnim preporukama, a u njima je postignut unos potrebne količine energije i hranjivih tvari. Cijena dnevnog obroka za muškarce je u prosjeku 31, 99 kn, a za žene 27, 45 kn.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Damir Magdić
(mentor)