Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 465417

Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom


Lukić, Ana
Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 465417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom
(Optimization meals for adolescents suffering from polyarthritis)

Autori
Lukić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.11

Godina
2009

Stranica
41

Mentor
Magdić, Damir

Ključne riječi
adolescenti; poliartritis; tjedni jelovnik; hranjive tvari; dnevni unos
(adolescents; polyarthritis; weekly menu; nutrients; daily intake)

Sažetak
Optimirana prehrana u životu svake osobe, posebno adolescenata koji su u razvoju, podrazumijeva prehranu koja je sastavljena tako da osigurava dnevne potrebe organizma za unosom energije i hranjivih tvari. Nepravilna prehrana koja podrazumijeva nizak ili prevelik unos određenih hranjivih tvari može utjecati na razvoj poliartritisa. Upotreba odgovarajućih lijekova, fizikalna terapija i pridržavanje određenih preporuka koje se odnose na prehranu (manje masti, ugljikohidrata i bjelančevina, a više vitamina i minerala) mogu pridonijeti uspješnom liječenju poliartritisa. U ovom radu je linearnim programiranjem optimiran sedmodnevni jelovnik za dječake oboljele od poliartritisa u dobi od 14 do 18 godina, pri čijoj su izradi držalo preporučenih vrijednosti unosa hranjivih tvari. Gotovo sve hranjive tvari su svojim unosom zadovoljile preporučene vrijednosti. Unos energije kreće se u rasponu od 2167 do 2666 kcal, što u prosjeku čini 2338 kcal. Nakon optimiranja tjednog jelovnika energija dobivena iz ugljikohidrata u prosjeku iznosi 50, 86%, iz bjelančevina iznosi 18, 72% te iz masti iznosi 30, 31% .Osim količine i sastava obroka, program je izračunao i cijenu za obroke koja iznosi 15-28 kuna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Damir Magdić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukić, Ana
Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lukić, A. (2009) 'Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Ana}, year = {2009}, pages = {41}, keywords = {adolescenti, poliartritis, tjedni jelovnik, hranjive tvari, dnevni unos}, title = {Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom}, keyword = {adolescenti, poliartritis, tjedni jelovnik, hranjive tvari, dnevni unos}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Ana}, year = {2009}, pages = {41}, keywords = {adolescents, polyarthritis, weekly menu, nutrients, daily intake}, title = {Optimization meals for adolescents suffering from polyarthritis}, keyword = {adolescents, polyarthritis, weekly menu, nutrients, daily intake}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font