Pregled bibliografske jedinice broj: 465417
Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom
Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 465417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente s poliartritisom
(Optimization meals for adolescents suffering from polyarthritis)
Autori
Lukić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.11
Godina
2009
Stranica
41
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
adolescenti; poliartritis; tjedni jelovnik; hranjive tvari; dnevni unos
(adolescents; polyarthritis; weekly menu; nutrients; daily intake)
Sažetak
Optimirana prehrana u životu svake osobe, posebno adolescenata koji su u razvoju, podrazumijeva prehranu koja je sastavljena tako da osigurava dnevne potrebe organizma za unosom energije i hranjivih tvari. Nepravilna prehrana koja podrazumijeva nizak ili prevelik unos određenih hranjivih tvari može utjecati na razvoj poliartritisa. Upotreba odgovarajućih lijekova, fizikalna terapija i pridržavanje određenih preporuka koje se odnose na prehranu (manje masti, ugljikohidrata i bjelančevina, a više vitamina i minerala) mogu pridonijeti uspješnom liječenju poliartritisa. U ovom radu je linearnim programiranjem optimiran sedmodnevni jelovnik za dječake oboljele od poliartritisa u dobi od 14 do 18 godina, pri čijoj su izradi držalo preporučenih vrijednosti unosa hranjivih tvari. Gotovo sve hranjive tvari su svojim unosom zadovoljile preporučene vrijednosti. Unos energije kreće se u rasponu od 2167 do 2666 kcal, što u prosjeku čini 2338 kcal. Nakon optimiranja tjednog jelovnika energija dobivena iz ugljikohidrata u prosjeku iznosi 50, 86%, iz bjelančevina iznosi 18, 72% te iz masti iznosi 30, 31% .Osim količine i sastava obroka, program je izračunao i cijenu za obroke koja iznosi 15-28 kuna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Damir Magdić
(mentor)