Pregled bibliografske jedinice broj: 465341
Praćenje kvalitete bijelog i polubijelog industrijskog kruha računalnom analizom slike
Praćenje kvalitete bijelog i polubijelog industrijskog kruha računalnom analizom slike, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 465341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje kvalitete bijelog i polubijelog industrijskog kruha računalnom analizom slike
(Quality evaluation of industrial bread by computer image analysis)
Autori
Jovičić, Andrej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.11
Godina
2009
Stranica
42
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
kruh; računalna analiza slike; udio šupljina; masa; volumen
(bread; computer image analysis; bread crumb grain; mass; volume)
Sažetak
Tema ovog rada je određivanje kvalitete industrijskog kruha na temelju rezultata računalne analize slike. Određen je udio šupljina na kruhu, izgled sredine kruha, masa i volumen uzoraka. Tijekom šest dana analiziran je bijeli i polubijeli kruh četiri različita proizvođača. Uzorci su izvagani te im je određen volumen, nakon čega su narezani na kriške. Računalnoj analizi slike prethodilo je fotografiranje poprečnih presjeka uzoraka tijekom svih dana analize. Dobivene slike pohranjene su u Windows bitmap formatu u 8- bitnom RGB modelu s 256 boja. Photoshopom je uklonjena pozadina, a udio šupljina je određen u GlobalLabu. Na poprečnim presjecima bijelog kruha ima prosječno 9% šupljina, a na polubijelom 10%. Analizirani uzorci bijelog kruha proizvođača A sa udjelom šupljina od samo 8% imaju najbolja maziva svojstva. Najveći udio šupljina sa 13% sadrže uzorci polubijelog kruha proizvođača B. Masa i volumen uzoraka sva četiri proizvođača nije oscilirala tijekom svih šest dana proizvodnje. Ostali parametri računalne analize slike, opseg, okruglost i radijus šupljina pokazuju da su šupljine kod svih uzoraka približno istog oblika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Damir Magdić
(mentor)