Pregled bibliografske jedinice broj: 464512
Antioksidativno i antimikrobno djelovanje ekstrakta cvijeta samonikle i kultivirane bazge(Sambucus nigra L.)
Antioksidativno i antimikrobno djelovanje ekstrakta cvijeta samonikle i kultivirane bazge(Sambucus nigra L.), 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 464512 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativno i antimikrobno djelovanje ekstrakta cvijeta samonikle i kultivirane bazge(Sambucus nigra L.)
(Antioxidative and antimicrobial effect of natural and cultivated elder flower (Sambucus nigra L.))
Autori
Jelovac, Nuša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2009
Stranica
34
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
bazga; fenoli; flavonoidi; antioksidacijsko i antimikrobno djelovanje
(elder flower; phenols; antioxidative and antimicrobial effect)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je ispitati količinu fenolnih spojeva i flavonoida, antioksidativni kapacitet i antimikrobno djelovanje u ekstraktu suhog cvijeta bazge (Sambucus nigra L.) ubrane na tri geografska područja Republike Hrvatske, tj. u okolici Zagreba i Pule, na području Like te u kultiviranoj bazgi iz okolice Zagrebe. Ukupni fenoli i flavonoidi određeni su upotrebom spektrofotometrijskih metoda, antioksidacijski kapacitet DPPH metodom, a antimikrobno djelovanje turbidimetrijskom metodom na test mikroorganizmima Staphylococcus aureus 3045 i Escherichia coli 3014. Svi rezultati se međusobno razlikuju u ovisnosti o lokaciji berbe. Koncentracija ukupnih fenola je najveća u ekstraktu suhog cvijeta bazge ubrane na području Zagreba, dok je najviša koncentracija flavonoida u ekstraktu kultivirane bazge. Vrijednosti dobivene za antioksidativnu aktivnost u dobroj su korelaciji s vrijednostima koncentracije ukupnih fenola što znači da bazga s područja Zagreba ima najviši antioksidacijski kapacitet, a kultivirana bazga najniži. Rezultati turbidimetrijske metode pokazuju da ekstrakt bazge ubrane na području Zagreba pokazuje najjače antimikrobno djelovanje na test mikroorganizme E.coli i S. aureus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)