Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 463418

Utjecaj uvjeta sušenja i ekstrakcije na sadržaj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ruže (Rosa canina L.)


Pejić, Mara
Utjecaj uvjeta sušenja i ekstrakcije na sadržaj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ruže (Rosa canina L.), 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 463418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta sušenja i ekstrakcije na sadržaj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ruže (Rosa canina L.)
(Effect of drying and extraction conditions on the phenolic content of rosehip fruit extracts (Rosa canina L.))

Autori
Pejić, Mara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.03

Godina
2010

Stranica
53

Mentor
Tomas, Srećko

Neposredni voditelj
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija; sušenje u fluidiziranom sloju; metoda odzivnih površina; fenolne tvari; plodovi šipka
(solid-liquid extraction; fluid-bed drying; response surface methodology; phenolic compound; rosehip fruit)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (40 80 °C), sastava otapala(volumni udio 96%-tnog etanola u vodenoj otopini etanola: 0-100% v/v) i vremena ekstrakcije (30-90 minuta) te njihova interakcija na ekstraktibilnost ukupnih fenolnih tvari i ukupnih flavonoida iz usitnjenog svježeg ploda divlje ruže (šipka). Metodom odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije (otapalo: 30% v/v, etanol/voda, temperatura: 80 °C i vrijeme: 60 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari od 109, 56 mgGAE/gs.t i ukupnih flavonoida od 38, 85 mgCE/gs.t.. Određeni optimalni uvjeti dalje su primjenjivani u ekstrakciji fenolnih tvari iz sušenih uzoraka šipka. Sušenje šipka je provedeno u fluidiziranom sloju, a ispitivan je utjecaj temperature (50 70 °C) i vremena sušenja (30 – 90 minuta) te brzina strujanja zraka (1 2 m/s) i njihova interakcija na sadržaj fenolnih tvari dokaznih u ekstraktima sušenog šipka. Određeni optimalni uvjeti procesa sušenja metodom odzivnih površina su: temperatura: 70 °C, vrijeme: 90 minuta i brzina strujanja zraka: 1, 5 m/s, pri čemu je moguće ostvariti maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari u ekstraktu sušenog šipka od 174, 09 mgGAE/gs.t. te ukupnih flavonoida od 74, 00 mgCE/gs.t.. Prinos fenolnih tvari u ekstraktima šipka određen je spektrofotometrijskim metodama. Za opisivanje kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari uspješno je korišten kvadratni polinom koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima dok je utjecaj procesa sušenja na sadržaj fenolnih tvari najbolje opisan linearnim modelom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (mentor)

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pejić, Mara
Utjecaj uvjeta sušenja i ekstrakcije na sadržaj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ruže (Rosa canina L.), 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Pejić, M. (2010) 'Utjecaj uvjeta sušenja i ekstrakcije na sadržaj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ruže (Rosa canina L.)', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peji\'{c}, Mara}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, su\v{s}enje u fluidiziranom sloju, metoda odzivnih povr\v{s}ina, fenolne tvari, plodovi \v{s}ipka}, title = {Utjecaj uvjeta su\v{s}enja i ekstrakcije na sadr\v{z}aj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ru\v{z}e (Rosa canina L.)}, keyword = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, su\v{s}enje u fluidiziranom sloju, metoda odzivnih povr\v{s}ina, fenolne tvari, plodovi \v{s}ipka}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peji\'{c}, Mara}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {solid-liquid extraction, fluid-bed drying, response surface methodology, phenolic compound, rosehip fruit}, title = {Effect of drying and extraction conditions on the phenolic content of rosehip fruit extracts (Rosa canina L.)}, keyword = {solid-liquid extraction, fluid-bed drying, response surface methodology, phenolic compound, rosehip fruit}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font