Pregled bibliografske jedinice broj: 463418
Utjecaj uvjeta sušenja i ekstrakcije na sadržaj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ruže (Rosa canina L.)
Utjecaj uvjeta sušenja i ekstrakcije na sadržaj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ruže (Rosa canina L.), 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 463418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta sušenja i ekstrakcije na sadržaj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ruže (Rosa canina L.)
(Effect of drying and extraction conditions on the phenolic content of rosehip fruit extracts (Rosa canina L.))
Autori
Pejić, Mara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.03
Godina
2010
Stranica
53
Mentor
Tomas, Srećko
Neposredni voditelj
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija; sušenje u fluidiziranom sloju; metoda odzivnih površina; fenolne tvari; plodovi šipka
(solid-liquid extraction; fluid-bed drying; response surface methodology; phenolic compound; rosehip fruit)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (40 80 °C), sastava otapala(volumni udio 96%-tnog etanola u vodenoj otopini etanola: 0-100% v/v) i vremena ekstrakcije (30-90 minuta) te njihova interakcija na ekstraktibilnost ukupnih fenolnih tvari i ukupnih flavonoida iz usitnjenog svježeg ploda divlje ruže (šipka). Metodom odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije (otapalo: 30% v/v, etanol/voda, temperatura: 80 °C i vrijeme: 60 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari od 109, 56 mgGAE/gs.t i ukupnih flavonoida od 38, 85 mgCE/gs.t.. Određeni optimalni uvjeti dalje su primjenjivani u ekstrakciji fenolnih tvari iz sušenih uzoraka šipka. Sušenje šipka je provedeno u fluidiziranom sloju, a ispitivan je utjecaj temperature (50 70 °C) i vremena sušenja (30 – 90 minuta) te brzina strujanja zraka (1 2 m/s) i njihova interakcija na sadržaj fenolnih tvari dokaznih u ekstraktima sušenog šipka. Određeni optimalni uvjeti procesa sušenja metodom odzivnih površina su: temperatura: 70 °C, vrijeme: 90 minuta i brzina strujanja zraka: 1, 5 m/s, pri čemu je moguće ostvariti maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari u ekstraktu sušenog šipka od 174, 09 mgGAE/gs.t. te ukupnih flavonoida od 74, 00 mgCE/gs.t.. Prinos fenolnih tvari u ekstraktima šipka određen je spektrofotometrijskim metodama. Za opisivanje kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari uspješno je korišten kvadratni polinom koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima dok je utjecaj procesa sušenja na sadržaj fenolnih tvari najbolje opisan linearnim modelom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek