Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462530

Ekstrakcija polifenola žutog čaja primjenom ultrazvuka visoke snage


Donjerković, Petra
Ekstrakcija polifenola žutog čaja primjenom ultrazvuka visoke snage, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 462530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija polifenola žutog čaja primjenom ultrazvuka visoke snage
(Ultrasound-assisted extraction of polyphenols from yellow tea)

Autori
Donjerković, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.12

Godina
2009

Stranica
74

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; ekstrakcija; polifenoli; ultrazvuk; žuti čaj
(antioxidant capacity; extraction; polyphenols; ultrasound; yellow tea)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti udio ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet u čaju. Žuti čaj u rinfuzi ekstrahiran je vodom i 75 %-tnim etanolom uz primjenu ultrazvuka amplitude 25 %, 50 %, 75 % i 100 % u trajanju od 3, 5, 10, 15 i 30 minuta. Također su pripremljeni vodeni i 75 %-tni etanolni ekstrakti, kombinacijom navedenih amplituda ultrazvuka i ponovljenih ekstrakcija istog uzorka tijekom 3 minute. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom tri metode: reakcija s 1, 1- difenil- 2- pikrilhidrazil (DPPH), reakcija s 2, 2'- azinobis(3- etilbenzotiazolin- 6- sulfonska kiselinom) (ABTS), te reakcija sa željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP). Najveći udio fenola određen je u čaju ekstrahiranom vodom uz primjenu ultrazvuka 50 %-tne amplitude tijekom 30 minuta, a najmanji u čaju ekstrahiranom vodom uz primjenu ultrazvuka 100 %-tne amplitude tijekom 3 minute (3. ekstrakcija). Najveći antioksidacijski kapacitet izmjeren je u čaju ekstrahiranom 75 %-tnim etanolom uz primjenu 50 %-tne amplitude tijekom 30 minuta, a najmanji u trećem vodenom ekstraktu pripremljenim primjenom ultrazvuka 75 %-tne amplitude.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Donjerković, Petra
Ekstrakcija polifenola žutog čaja primjenom ultrazvuka visoke snage, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Donjerković, P. (2009) 'Ekstrakcija polifenola žutog čaja primjenom ultrazvuka visoke snage', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Donjerkovi\'{c}, Petra}, year = {2009}, pages = {74}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, ekstrakcija, polifenoli, ultrazvuk, \v{z}uti \v{c}aj}, title = {Ekstrakcija polifenola \v{z}utog \v{c}aja primjenom ultrazvuka visoke snage}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, ekstrakcija, polifenoli, ultrazvuk, \v{z}uti \v{c}aj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Donjerkovi\'{c}, Petra}, year = {2009}, pages = {74}, keywords = {antioxidant capacity, extraction, polyphenols, ultrasound, yellow tea}, title = {Ultrasound-assisted extraction of polyphenols from yellow tea}, keyword = {antioxidant capacity, extraction, polyphenols, ultrasound, yellow tea}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font