Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462450

Određivanje bioaktivnih sastojaka ekstrakata žutog čaja primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti


Marković, Vanja
Određivanje bioaktivnih sastojaka ekstrakata žutog čaja primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 462450 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje bioaktivnih sastojaka ekstrakata žutog čaja primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
(Determination of bioactive compounds in the extracts of yellow tea by high-performance liquid chromatography)

Autori
Marković, Vanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.10

Godina
2009

Stranica
71

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
alkaloidi; HPLC; polifenoli; žuti čaj
(alkaloids; HPLC; polyphenols; yellow tea)

Sažetak
U ovom radu ispitana je učinkovitost različitih otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni, 75%-tni i 100%-tni etanol) na ekstrakciju polifenola i alkaloida žutog čaja („rinfuzni“ oblik, filter vrećica i kuglica) tijekom različitog vremena trajanja ekstrakcije (3, 5, 10, 15 i 30 minuta). Također je uspoređena klasična ekstrakcija vodom i 75%-tnim etanolom s ekstrakcijom primjenom ultrazvučne kupelji i istih otapala. Na ekstrakciju istraživanih spojeva značajno utječe vrijeme ekstrakcije i primijenjeno otapalo. Među istraživanim otapalima, 50%-tni etanol se pokazao kao najučinkovitije otapalo prilikom ekstracije kafeina i EGCG-a iz „rinfuznog“ oblika i filter vrećice, dok je 75%-tni etanol bio najbolje otapalo za ekstrakciju istih iz čaja u kuglici. Primjena ultrazvučne kupelji nije rezultirala povećanim udjelom ekstrahiranih polifenola i alkaloida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marković, Vanja
Određivanje bioaktivnih sastojaka ekstrakata žutog čaja primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marković, V. (2009) 'Određivanje bioaktivnih sastojaka ekstrakata žutog čaja primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Markovi\'{c}, Vanja}, year = {2009}, pages = {71}, keywords = {alkaloidi, HPLC, polifenoli, \v{z}uti \v{c}aj}, title = {Odre\djivanje bioaktivnih sastojaka ekstrakata \v{z}utog \v{c}aja primjenom teku\'{c}inske kromatografije visoke djelotvornosti}, keyword = {alkaloidi, HPLC, polifenoli, \v{z}uti \v{c}aj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Markovi\'{c}, Vanja}, year = {2009}, pages = {71}, keywords = {alkaloids, HPLC, polyphenols, yellow tea}, title = {Determination of bioactive compounds in the extracts of yellow tea by high-performance liquid chromatography}, keyword = {alkaloids, HPLC, polyphenols, yellow tea}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font