Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462428

Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja


Prčić, Ivana
Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 462428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja
(Polyphenol content and antioxidant capacity of different made extracts of yinzhien tea)

Autori
Prčić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.07

Godina
2009

Stranica
75

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; polifenoli; žuti čaj
(antioxidant capacity; Camellia sinensis; polyphenols; yellow tea)

Sažetak
Čaj je jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svijetu. Osim zbog svoje ugodne arome i specifičnog okusa, popularan je i zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka. U radu su ispitivani ekstrakti žutog čaja pripremljeni iz rinfuze, filter vrećice i kuglice za ekstrakciju tijekom različitog trajanja ekstrakcije (3, 5, 10, 15 i 30 minuta). Vodeni i 75%- tni etanolni ekstrakti iz rinfuze pripremljeni su klasičnom ekstrakcijom i ekstrakcijom u ultrazvučnoj kupelji. Ukupni fenoli i flavonoidi određeni su metodom s Folin-Ciocalteu reagensom, a antioksidacijski kapacitet primjenom tri metode: FRAP (reakcija sa željezo(III)-tripiridiltriazinom), ABTS (reakcija s 2, 2'azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselinom)) i DPPH (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilom). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u 50%- tnom etanolnom ekstraktu žutog čaja pripremljenom iz kuglice za ekstrakciju, a najmanji u 100%- tnom etanolnom ekstraktu iz filter vrećice. Najveći antioksidacijski kapacitet imao je 75%- tni etanolni ekstrakt čaja iz kuglice, a najmanji 100%- tni etanolni ekstrakt žutog čaja iz filter vrećice. Određeni su visoki koeficijenti korealacije između udjela ukupnih fenola i flavonoida te između udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata žutog čaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prčić, Ivana
Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Prčić, I. (2009) 'Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pr\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {75}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, Camellia sinensis, polifenoli, \v{z}uti \v{c}aj}, title = {Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet razli\v{c}ito pripremljenih ekstrakata yinzhien \v{c}aja}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, Camellia sinensis, polifenoli, \v{z}uti \v{c}aj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pr\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {75}, keywords = {antioxidant capacity, Camellia sinensis, polyphenols, yellow tea}, title = {Polyphenol content and antioxidant capacity of different made extracts of yinzhien tea}, keyword = {antioxidant capacity, Camellia sinensis, polyphenols, yellow tea}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font