Pregled bibliografske jedinice broj: 462428
Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja
Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 462428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja
(Polyphenol content and antioxidant capacity of different made extracts of yinzhien tea)
Autori
Prčić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.07
Godina
2009
Stranica
75
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; polifenoli; žuti čaj
(antioxidant capacity; Camellia sinensis; polyphenols; yellow tea)
Sažetak
Čaj je jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svijetu. Osim zbog svoje ugodne arome i specifičnog okusa, popularan je i zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka. U radu su ispitivani ekstrakti žutog čaja pripremljeni iz rinfuze, filter vrećice i kuglice za ekstrakciju tijekom različitog trajanja ekstrakcije (3, 5, 10, 15 i 30 minuta). Vodeni i 75%- tni etanolni ekstrakti iz rinfuze pripremljeni su klasičnom ekstrakcijom i ekstrakcijom u ultrazvučnoj kupelji. Ukupni fenoli i flavonoidi određeni su metodom s Folin-Ciocalteu reagensom, a antioksidacijski kapacitet primjenom tri metode: FRAP (reakcija sa željezo(III)-tripiridiltriazinom), ABTS (reakcija s 2, 2'azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselinom)) i DPPH (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilom). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u 50%- tnom etanolnom ekstraktu žutog čaja pripremljenom iz kuglice za ekstrakciju, a najmanji u 100%- tnom etanolnom ekstraktu iz filter vrećice. Najveći antioksidacijski kapacitet imao je 75%- tni etanolni ekstrakt čaja iz kuglice, a najmanji 100%- tni etanolni ekstrakt žutog čaja iz filter vrećice. Određeni su visoki koeficijenti korealacije između udjela ukupnih fenola i flavonoida te između udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata žutog čaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb