Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462420

Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca


Burazer, Sanja
Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 462420 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca
(Preparation of β-glucan microparticles from brewer's yeast using spray drying method)

Autori
Burazer, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.04

Godina
2007

Stranica
66

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
β-glukan; mikročestice; pivski kvasac; biološka aktivnost; sušenje raspršivanjem
(β-glucan; microparticles; Saccharomyces cerevisiae; biological activity; spray-drying)

Sažetak
β–glukan, homopolimer glukoze, poznat je po stimulaciji imunološkog sustava ljudi i životinja. Izolacijom iz kvasca Saccharomyces cerevisiae zaostalog nakon proizvodnje piva, smanjuje se negativni utjecaj pivovara na okoliš, a β–glukan postaje visokovrijedna sirovina za mnoge farmaceutske, medicinske, kozmetičke, veterinarske i prehrambene pripravke. Svrha ovog diplomskog rada bila je izolacija homogenog, neaglomeriranog, mikročestičnog β–glukana. Kombinacijom tehnoloških postupaka ultrazvučne obrade i sušenja raspršivanjem dobivene su mikročestice dimenzija 1–2 μm za koje je u literaturi dokazano da imaju najbolju biološku aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Burazer, Sanja
Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Burazer, S. (2007) 'Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Burazer, Sanja}, year = {2007}, pages = {66}, keywords = {β-glukan, mikro\v{c}estice, pivski kvasac, biolo\v{s}ka aktivnost, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem}, title = {Upotreba metode su\v{s}enja raspr\v{s}ivanjem za dobivanje mikro\v{c}estica ß-glukana iz pivskog kvasca}, keyword = {β-glukan, mikro\v{c}estice, pivski kvasac, biolo\v{s}ka aktivnost, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Burazer, Sanja}, year = {2007}, pages = {66}, keywords = {β-glucan, microparticles, Saccharomyces cerevisiae, biological activity, spray-drying}, title = {Preparation of β-glucan microparticles from brewer's yeast using spray drying method}, keyword = {β-glucan, microparticles, Saccharomyces cerevisiae, biological activity, spray-drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font