Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462386

Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog različitim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae


Galović, Petra
Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog različitim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 462386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog različitim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae
(Characterization of β-1, 3-glucan isolated by diferent methods from yeast Saccharomyces cerevisiae)

Autori
Galović, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.04

Godina
2007

Stranica
75

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
β-glukan; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae
(β-glucan; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae)

Sažetak
β-glukan, homopolimer glukoze, ima sposobnost regulacije imunološkog sustava. Stanična stijenka pivskog kvasca Saccharomyces cerevisiae dostupan je izvor β-1, 3-glukana. Glukan iz kvasca zaostalog nakon proizvodnje piva je izoliran trima različitim metodama, te osušen: na zraku, liofilizacijom i raspršivanjem. U tako dobivenim preparatima β-glukana određivana je veličina čestica, kapacitet vezanja vode i ulja, sposobnost bubrenja, biološka aktivnost, elektronskom mikroskopijom utvrđena im je mikrostruktura, te je napravljena FT-IR spektroskopija za karakterizaciju glukana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Galović, Petra
Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog različitim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Galović, P. (2007) 'Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog različitim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Galovi\'{c}, Petra}, year = {2007}, pages = {75}, keywords = {β-glukan, pivski kvasac, Saccharomyces cerevisiae}, title = {Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog razli\v{c}itim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae}, keyword = {β-glukan, pivski kvasac, Saccharomyces cerevisiae}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Galovi\'{c}, Petra}, year = {2007}, pages = {75}, keywords = {β-glucan, brewer's yeast, Saccharomyces cerevisiae}, title = {Characterization of β-1, 3-glucan isolated by diferent methods from yeast Saccharomyces cerevisiae}, keyword = {β-glucan, brewer's yeast, Saccharomyces cerevisiae}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font