Pregled bibliografske jedinice broj: 462386
Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog različitim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae
Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog različitim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 462386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog različitim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae
(Characterization of β-1, 3-glucan isolated by diferent methods from yeast Saccharomyces cerevisiae)
Autori
Galović, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.04
Godina
2007
Stranica
75
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
β-glukan; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae
(β-glucan; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae)
Sažetak
β-glukan, homopolimer glukoze, ima sposobnost regulacije imunološkog sustava. Stanična stijenka pivskog kvasca Saccharomyces cerevisiae dostupan je izvor β-1, 3-glukana. Glukan iz kvasca zaostalog nakon proizvodnje piva je izoliran trima različitim metodama, te osušen: na zraku, liofilizacijom i raspršivanjem. U tako dobivenim preparatima β-glukana određivana je veličina čestica, kapacitet vezanja vode i ulja, sposobnost bubrenja, biološka aktivnost, elektronskom mikroskopijom utvrđena im je mikrostruktura, te je napravljena FT-IR spektroskopija za karakterizaciju glukana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb