Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462334

Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja


Juričko, Martina
Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 462334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja
(Effect of solvents and time of extraction on antioxidative properties of yellow tea extracts)

Autori
Juričko, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.07

Godina
2009

Stranica
67

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; fenolni spojevi; žuti čaj
(antioxidant activity; Camellia sinensis; phenolics compounds; yellow tea)

Sažetak
Čaj se dobiva od biljke Camellia sinensis i jedan je od najpopularnijih napitaka širom svijeta. Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumiranje čaja zbog prisutnih polifenolnih sastojaka može smanjiti rizik od pojave različitih bolesti, posebice karcinoma i srčanih oboljenja. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupne fenole, neflavonoide i flavonoide te antioksidacijski kapacitet žutog čaja ekstrahiranog pri različitim uvjetima. Uvjeti ekstrakcije uključivali su: različito vrijeme ekstrakcije (3, 5, 10, 15, 30 min) i različita otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni i 100%-tni etanol) koji su se primjenili na čaj u rinfuznom obliku, filter vrećici i kuglici. Udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida odrenen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet je odrenen primjenom tri metode: reakcijama s željezo(ІІІ)-tripiridiltriazinom (FRAP) te radikalima 2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 2, 2- difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je najveći udjel polifenola ekstrahiran produljenom ekstrakcijom čaja u rinfuznom obliku. Kao najučinkovitije otopalo za ekstrakciju pokazao se 50%-tni etanol. polifenola ekstrahiran produljenom ekstrakcijom čaja u rinfuznom obliku. Kao najučinkovitije otopalo za ekstrakciju pokazao se 50%-tni etanol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Juričko, Martina
Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Juričko, M. (2009) 'Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{c}ko, Martina}, year = {2009}, pages = {67}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, Camellia sinensis, fenolni spojevi, \v{z}uti \v{c}aj}, title = {Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva \v{z}utog \v{c}aja}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, Camellia sinensis, fenolni spojevi, \v{z}uti \v{c}aj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{c}ko, Martina}, year = {2009}, pages = {67}, keywords = {antioxidant activity, Camellia sinensis, phenolics compounds, yellow tea}, title = {Effect of solvents and time of extraction on antioxidative properties of yellow tea extracts}, keyword = {antioxidant activity, Camellia sinensis, phenolics compounds, yellow tea}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font