Pregled bibliografske jedinice broj: 462334
Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja
Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 462334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja
(Effect of solvents and time of extraction on antioxidative properties of yellow tea extracts)
Autori
Juričko, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.07
Godina
2009
Stranica
67
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; fenolni spojevi; žuti čaj
(antioxidant activity; Camellia sinensis; phenolics compounds; yellow tea)
Sažetak
Čaj se dobiva od biljke Camellia sinensis i jedan je od najpopularnijih napitaka širom svijeta. Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumiranje čaja zbog prisutnih polifenolnih sastojaka može smanjiti rizik od pojave različitih bolesti, posebice karcinoma i srčanih oboljenja. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupne fenole, neflavonoide i flavonoide te antioksidacijski kapacitet žutog čaja ekstrahiranog pri različitim uvjetima. Uvjeti ekstrakcije uključivali su: različito vrijeme ekstrakcije (3, 5, 10, 15, 30 min) i različita otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni i 100%-tni etanol) koji su se primjenili na čaj u rinfuznom obliku, filter vrećici i kuglici. Udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida odrenen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet je odrenen primjenom tri metode: reakcijama s željezo(ІІІ)-tripiridiltriazinom (FRAP) te radikalima 2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 2, 2- difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je najveći udjel polifenola ekstrahiran produljenom ekstrakcijom čaja u rinfuznom obliku. Kao najučinkovitije otopalo za ekstrakciju pokazao se 50%-tni etanol. polifenola ekstrahiran produljenom ekstrakcijom čaja u rinfuznom obliku. Kao najučinkovitije otopalo za ekstrakciju pokazao se 50%-tni etanol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb