Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462205

UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA


Šabani, Melinda
UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 462205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA
(INFLUENCE OF OIL TECHNOLOGY AND PRESSING CONDITIONS ON THE QUALITY OF RAPESEED OIL)

Autori
Šabani, Melinda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2009

Stranica
35

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
repičino ulje; kondicioniranje; prešanje; kvaliteta ulja
(rapeseed oil; conditioning; pressing; rapeseed oil quality)

Sažetak
Repičino sjeme nalazi se na trećem mjestu od ukupno 17 najzastupljenijih uljarica svijeta, a očekuje se i daljnji porast potražnje i proizvodnje. Repičino ulje je ulje visoke nutritivne vrijednosti što može zahvaliti prvenstveno odličnom sastavu masnih kiselina. Proizvodnja repičinog ulja uglavnom se provodi kombinacijom prešanja i ekstrakcije, a može se vršiti i samo prešanjem. Prije prešanja potrebno je sjeme kondicionirati kako bi iskorištenja procesa bilo što bolje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kondicioniranja na kvalitetu i antioksidacijsku aktivnost prešanog ulja. Rezultati odrenivanja osnovnih parametara pokazali su da je sjeme bilo dobre kvalitete. Proizvodnja repičinog ulja uz kondicioniranje ima bolje iskorištenje procesa i manji udjel pigmenata, no u takvom ulju je nešto izraženija autooksidacija uslijed djelovanja povećane temperature. Kondicioniranje ne utječe na bioaktivne komponente repičinog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Škevin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šabani, Melinda
UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Šabani, M. (2009) 'UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}abani, Melinda}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {repi\v{c}ino ulje, kondicioniranje, pre\v{s}anje, kvaliteta ulja}, title = {UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PRE\v{S}ANJA NA KVALITETU REPI\v{C}INOG ULJA}, keyword = {repi\v{c}ino ulje, kondicioniranje, pre\v{s}anje, kvaliteta ulja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}abani, Melinda}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {rapeseed oil, conditioning, pressing, rapeseed oil quality}, title = {INFLUENCE OF OIL TECHNOLOGY AND PRESSING CONDITIONS ON THE QUALITY OF RAPESEED OIL}, keyword = {rapeseed oil, conditioning, pressing, rapeseed oil quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font