Pregled bibliografske jedinice broj: 462205
UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA
UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 462205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA
(INFLUENCE OF OIL TECHNOLOGY AND PRESSING CONDITIONS ON THE QUALITY OF RAPESEED OIL)
Autori
Šabani, Melinda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2009
Stranica
35
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
repičino ulje; kondicioniranje; prešanje; kvaliteta ulja
(rapeseed oil; conditioning; pressing; rapeseed oil quality)
Sažetak
Repičino sjeme nalazi se na trećem mjestu od ukupno 17 najzastupljenijih uljarica svijeta, a očekuje se i daljnji porast potražnje i proizvodnje. Repičino ulje je ulje visoke nutritivne vrijednosti što može zahvaliti prvenstveno odličnom sastavu masnih kiselina. Proizvodnja repičinog ulja uglavnom se provodi kombinacijom prešanja i ekstrakcije, a može se vršiti i samo prešanjem. Prije prešanja potrebno je sjeme kondicionirati kako bi iskorištenja procesa bilo što bolje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kondicioniranja na kvalitetu i antioksidacijsku aktivnost prešanog ulja. Rezultati odrenivanja osnovnih parametara pokazali su da je sjeme bilo dobre kvalitete. Proizvodnja repičinog ulja uz kondicioniranje ima bolje iskorištenje procesa i manji udjel pigmenata, no u takvom ulju je nešto izraženija autooksidacija uslijed djelovanja povećane temperature. Kondicioniranje ne utječe na bioaktivne komponente repičinog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)