Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 462152

UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA


Cvjetičanin, Vladimira
UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 462152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
(THE INFLUENCE OF THE ROSEMARY ADDITION ON THE OXIDATIVE STABILITY AND THE BITTERNESS OF VIRGIN OLIVE OIL DURING STORAGE)

Autori
Cvjetičanin, Vladimira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2009

Stranica
28

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; ružmarin; oksidacijska stabilnost
(virgin olive oil; rosemary; oxidative stability)

Sažetak
Ispitan je utjecaj dodatka ružmarina na oksidacijsku stabilnost, udjel klorofila i fenolnih spojeva i na senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja. Ružmarin je dodan u obliku suhih samljevenih listića, 5% na masu ulja, smjesa je nakon 48 sati na tresilici profiltrirana, a analize su odrađene u profiltriranom ulju. Dodatkom ružmarina značajno se povećala oksidacijska stabilnost djevičanskog maslinovog ulja te su se povisili udjeli fenolnih spojeva i klorofila. Na hidrolitičke promjene djevičanskog maslinovog ulja dodatak ružmarina nije značajno utjecao. Dodatak 5% ružmarina nije uspio prekriti negativne senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Škevin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvjetičanin, Vladimira
UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Cvjetičanin, V. (2009) 'UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvjeti\v{c}anin, Vladimira}, year = {2009}, pages = {28}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, ru\v{z}marin, oksidacijska stabilnost}, title = {UTJECAJ DODATAKA RU\v{Z}MARINA NA ODR\v{Z}IVOST I GOR\v{C}INU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADI\v{S}TENJA}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, ru\v{z}marin, oksidacijska stabilnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvjeti\v{c}anin, Vladimira}, year = {2009}, pages = {28}, keywords = {virgin olive oil, rosemary, oxidative stability}, title = {THE INFLUENCE OF THE ROSEMARY ADDITION ON THE OXIDATIVE STABILITY AND THE BITTERNESS OF VIRGIN OLIVE OIL DURING STORAGE}, keyword = {virgin olive oil, rosemary, oxidative stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font