Pregled bibliografske jedinice broj: 462152
UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 462152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ DODATAKA RUŽMARINA NA ODRŽIVOST I GORČINU MASLINOVOG ULJA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
(THE INFLUENCE OF THE ROSEMARY ADDITION ON THE OXIDATIVE STABILITY AND THE BITTERNESS OF VIRGIN OLIVE OIL DURING STORAGE)
Autori
Cvjetičanin, Vladimira
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2009
Stranica
28
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; ružmarin; oksidacijska stabilnost
(virgin olive oil; rosemary; oxidative stability)
Sažetak
Ispitan je utjecaj dodatka ružmarina na oksidacijsku stabilnost, udjel klorofila i fenolnih spojeva i na senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja. Ružmarin je dodan u obliku suhih samljevenih listića, 5% na masu ulja, smjesa je nakon 48 sati na tresilici profiltrirana, a analize su odrađene u profiltriranom ulju. Dodatkom ružmarina značajno se povećala oksidacijska stabilnost djevičanskog maslinovog ulja te su se povisili udjeli fenolnih spojeva i klorofila. Na hidrolitičke promjene djevičanskog maslinovog ulja dodatak ružmarina nije značajno utjecao. Dodatak 5% ružmarina nije uspio prekriti negativne senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)