Pregled bibliografske jedinice broj: 462048
UTJECAJ UVJETA SKLADIŠTENJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MONOSORTNOG DJEVIČANSKOG MASLINOVOG ULJA
UTJECAJ UVJETA SKLADIŠTENJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MONOSORTNOG DJEVIČANSKOG MASLINOVOG ULJA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 462048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ UVJETA SKLADIŠTENJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MONOSORTNOG DJEVIČANSKOG MASLINOVOG ULJA
(INFLUENCE OF STORAGE CONDITIONS ON ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF MONOVARIETAL VIRGIN OLIVE OIL)
Autori
Zmaić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.03
Godina
2010
Stranica
45
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
maslinovo ulje; antioksidacijska aktivnost; polifenoli; HPLC; DPPH
(virgin olive oil; antioxidative activity; polyphenols; HPLC; DPPH)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj skladištenja na antioksidacijsku aktivnost djevičanskog maslinovog ulja proizvedenog od maslina sorte Drobnice. S obzirom da su fenolni spojevi najvećim dijelom odgovorni za održivost ulja, u ovom radu određivani su udjeli ukupnih fenolnih spojeva metodom prema Gutfingeru i HPLC analizom, udjeli o-difenolnih spojeva metodama prema Gutfingeru i prema Certu i suradnicima, te udjeli pojedinačnih fenolnih spojeva HPLC analizom. Osim navedenih analiza, uzorcima su određeni i osnovni parametri kvalitete. Tijekom skladištenja došlo je do smanjenja koncentracije ukupnih fenolnih tvari i o-difenola uslijed njihove antioksidacijske aktivnosti. Statistička obrada rezultata pokazala je da metode za određivanje ukupnih fenola i metode za određivanje o-difenola koreliraju sa vrlo visokim faktorom korelacije. Također je dokazano da o-difenolni spojevi prisutni u uzorcima daju najveći doprinos održivosti ulja. Vanilin, ferulna kiselina, hidroksditirosol i tirosol pokazali su najvišu korelaciju s antioksidacijskom aktivnošću ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)