Pregled bibliografske jedinice broj: 462017
Utvrđivanje patvorenja djevičanskog maslinovog ulja određivanjem sastava triglicerida
Utvrđivanje patvorenja djevičanskog maslinovog ulja određivanjem sastava triglicerida, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 462017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje patvorenja djevičanskog maslinovog ulja određivanjem sastava triglicerida
(Determination of extra virgin olive oil adulteration with triglyceride composition)
Autori
Tomić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.02
Godina
2010
Stranica
37
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
ekstra djevičansko maslinovo ulje; patvorenje; sastav triglicerida; lješnjakovo ulje; suncokretovo ulje
(extra virgine olive oil; adulteration; triglyceride composition; hazelnut oil; sunflower oil)
Sažetak
Zbog iznimne nutritivne vrijednosti i specifičnog načina proizvodnje, djevičansko maslinovo ulje postiže visoke tržišne cijene i kao takvo je podložno patvorenju. Patvori se sa rafiniranim maslinovim i sjemenskim uljima, a odnedavno i sa lješnjakovim koje ima sličan sastav kao i maslinovo ulje, te predstavlja problem pri otkrivanju standardnim parametrima kvalitete.U ovom radu pripremljene su smjese maslinovog i lješnjakovog ulja, te maslinovog i suncokretovog sa 20%, 55% i 80% djevičanskog maslinovog ulja. Analiziran je sastav triglicerida HPLC-om. Statistička obrada rezultata je pokazala značajne razlike između sastava triglicerida svih uzoraka (osim u slučaju LLP), što znači da se određivanjem sastava triglicerida može utvrditi patvorenje djevičanskog maslinovog ulja pomiješanog sa lješnjakovim i suncokretovim uljem u različitim omjerima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)