Pregled bibliografske jedinice broj: 461983
USPOREDNA ISPITIVANJA DOMAĆIH ULJARSKIH SIROVINA IZ SORTNIH POKUSA
USPOREDNA ISPITIVANJA DOMAĆIH ULJARSKIH SIROVINA IZ SORTNIH POKUSA, 2009., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDNA ISPITIVANJA DOMAĆIH ULJARSKIH SIROVINA IZ SORTNIH POKUSA
(PARALLEL INVESTIGATION OF DOMESTIC OIL RAW MATERIALS FROM SORT TRIALS)
Autori
Štefanac, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.11
Godina
2009
Stranica
65
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
suncokret; soja; uljana repica; kakvoća sjemena; sastav masnih kiselina
(sunflower; soybean; rapeseed; seed quality; fatty acid composition)
Sažetak
Ispitivanja u ovom radu provedena su na 51 uzorku običnog i 9 uzoraka oleinskog suncokreta, 25 uzoraka soje i 30 uzoraka uljane repice iz sortnih pokusa 2007. godine.U sjemenu je određen udjel nečistoća, masa 1000 zrna, udjel vode i udjel ulja, a kod soje još i udjel proteina te izračunat indeks kakvoće. U uljima je određen sastav masnih kiselina i jodni broj. Masa 1000 zrna je kod običnog suncokreta bila manja nego kod oleinskog Oleinski suncokret je imao manje ulja u suhoj tvari (36% - 44%) od običnog sjemena (42% – 52%). Soja i repica imale su masu 1000 zrna nešto nižu od odgovarajućih vrijednosti za merkantilno sjeme. Sjeme repice imalo je 39% - 48%, a sjeme soje 17% - 22% ulja na suhu tvar. Soja je imala 39% - 45% proteina u suhoj tvari što je garancija za proizvodnju sačme izvanredne kakvoće. U ulju običnog suncokreta su masne kiseline i jodni broj bili unutar zakonom propisanih granica, a kod oleinskog je udjel oleinske kiseline povećan na 76% - 85%. Kod ulja iz soje se sastav masnih kiselina razlikovao od važećeg Pravilnika praktički za svaku masnu kiselinu. Ulja repice nisu sadržavala eruka kiselinu a udjel oleinske kiseline bio je 59 % - 73 %, što je za neke uzorke prešlo gornju granicu unesenu u Pravilnik.Prema odnosu zasićenih, jednostruko nezasićenih, ω -3 i ω - 6 masnih kiselina s nutricionističkog stajališta najbolje je repičino ulje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)