Pregled bibliografske jedinice broj: 461972
Antinutritivni čimbenici u hranidbi riba alternativnim biljnim hranidbenim komponentama
Antinutritivni čimbenici u hranidbi riba alternativnim biljnim hranidbenim komponentama // Zbornik radova / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2010. str. 198-199 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 461972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antinutritivni čimbenici u hranidbi riba alternativnim biljnim hranidbenim komponentama
(Antinutritional factors when feeding fish on alternative herbal feed components)
Autori
Matulić, Daniel ; Aničić, Ivica ; Piria, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik radova
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Grafika Osijek, 2010, 198-199
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
antinutritivni čimbenici; hranidba; biljne komponente; alternativna; inhibitori
(Antinutritional factors; fish feed; herbal components; alternative; inhibitors)
Sažetak
Cilj rada je ukazati na antinutritivne čimbenike (ANF) u alternativnim biljnim hranidbenim komponentama, navesti primjere ANF-a i toksina prisutnih u biljnim sastojcima koji se koriste u formulacijama riblje hrane. Mnogi biljni sastojci su ocjenjeni kao mogući izvori proteina u ribljoj hrani, ali njihova vrijednost može biti smanjena zbog prisutnosti raznih antinutritivnih čimbenika. ANF-i obuhvaćaju niz spojeva, uključujući inhibitore proteaze, fitoestrogene, lektine, goitrogene, antivitamine, fitate, saponine, razne oligosaharide te antigenske proteine. Antinutrijenti su definirani kao tvari koje svojim prisustvom ili kroz metaboličke produkte, koji nastaju njihovim djelovanjem, ometaju iskorištavanje hrane, utječu na zdravlje te proizvodnju životinja. ANF-i mogu također biti klasificirani prema njihovoj osjetljivosti na toplinu koja je definirana kao količina topline potrebna da inaktivira ANF-e ne mijenjajući biološku vrijednost ostalih komponenti. Štetni čimbenici ANF-a uključuju smanjeno uzimanje hrane i nutritivnu biodostupnost te smanjeni rast. Tehnike smanjenja, uklanjanja i inaktivacije antinutritivnih čimbenika uključuju selektivan uzgoj biljki te razne tehnike ekstrakcije i prerade sirovine. Zbog toplinske osjetljivosti nekih ANF-a, uporaba ekspanzije i ekstruzije u proizvodnji riblje hrane može dovesti do signifikantnog smanjenja razine navedenih nepovoljnih spojeva. Neki ANF-i su prisutni u ljuskama zrna nekih leguminoza, njihovo uklanjanje prije inkorporiranja u riblju hranu, mogu smanjiti razinu ANF-a. Svi ovi zahvati mogu smanjiti pa čak i potpuno ukloniti negativne učinke antinutritivnih čimbenika na konzumaciju hrane, nutritivnu iskoristivost i rast.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782739-2275 - Genetika, hranidba i uvođenje novih vrsta u akvakulturi (Aničić, Ivica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb