Pregled bibliografske jedinice broj: 461962
Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla
Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla, 2008., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedna istraživanja bučinog ulja različitog zemljopisnog podrijetla
(Comparative investigations of pumpkin seed oil from different geographical origin)
Autori
Vlahović, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.12
Godina
2008
Stranica
61
Mentor
Štrucelj, Dubravka
Ključne riječi
bučina koštica; bučino ulje; indeks boje; intezitet prženja; sastav masnih kiselina
(colour index; fatty acid composition; pumpkin seed; pumpkin seed oil; roasting intensity)
Sažetak
U ovome radu su provedena istraživanja domaćih bučinih ulja iz trgovačke mreže i uspoređena s komercijalnim bučinim uljima susjednih zemalja, od kojih su neka ispunila uvjete za zaštićeno zemljopisno podrijetlo na nacionalnom nivou (Slovenija) i u okviru Europske unije (Austrija). Posebno se u pogonu jedne domaće uljare, u kontroliranim uvjetima industrijskog prženja i prešanja bučine koštice beskorke i jezgre obične koštice istražio utjecaj dodatka soli i intenziteta prženja na kakvoću bučinog ulja. U uljima su praćeni parametri: peroksidni broj (1, 71 – 21, 55 mmol O2/kg), udio slobodnih masnih kiselina (0, 62 – 1, 88 %), sastav masnih kiselina, ukupni klorofili (kao feofitin a 5, 8 – 23, 8 mg/kg) i indeks boje (2414 – 11283). Od masnih kiselina najzastupljenija je bila linolna kiselina (48, 29 – 57, 58 %) iza koje slijedi oleinska kiselina (23, 73 – 36, 46 %), palmitinska kiselina (9, 62 – 13, 00 %) te stearinska kiselina (4, 56 – 5, 93 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Štrucelj
(mentor)