Pregled bibliografske jedinice broj: 461937
Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana
Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana, 2009. (ostali članci/prilozi).
CROSBI ID: 461937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana
(Bakery products as functional food)
Autori
Mrvčić, Jasna ; Stehlik-Tomas, Vesna
Izvornik
Novi pekar
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostali članci/prilozi
Godina
2009
Ključne riječi
pekarski proizvodi; funkcionalna hrana
(Bakery products; functional food)
Sažetak
U današnje vrijeme potrošači sve veću pažnju posvećuju povezanosti hrane i zdravlja. Razvoj svijesti ljudi o brizi za zdravlje te razvoj grana prirodnih znanosti koje proučavaju odnos između prehrane i zdravlja dovodi do popularizacije namirnica koje osim uobičajenih nutritivnih vrijednosti imaju i povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje. Te namirnice dobile su naziv funkcionalna hrana i u posljednjih par godina njihova primjena je u znatnom porastu, što pridonosi razvoju prehrambene industrije u smislu proizvodnje novih prehrambenih proizvoda prema zahtjevima potrošača. U pekarskoj industriji značajni iskorak u poboljšanju kvalitete pekarskih proizvoda predstavlja primjena starter kultura mješovitih mikroorganizama (bakterije i kvasci). Starter kulture se mogu definirati kao mikrobni pripravak velikog broja stanica najmanje jednog mikroorganizma koji se dodaje sirovini u cilju proizvodnje fermentirane hrane ubrzanim i kontroliranim fermentacijskim procesom. Starter kulture svojim fiziološkim odnosno metaboličkim aktivnostima provode ili pospješuju fermentaciju sirovina te proizvodnju poželjnih metabolita koji doprinose boljoj teksturi te okusu i mirisu proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb