Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461937

Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana


Mrvčić, Jasna; Stehlik-Tomas, Vesna
Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana, 2009. (ostali članci/prilozi).


CROSBI ID: 461937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana
(Bakery products as functional food)

Autori
Mrvčić, Jasna ; Stehlik-Tomas, Vesna

Izvornik
Novi pekar

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostali članci/prilozi

Godina
2009

Ključne riječi
pekarski proizvodi; funkcionalna hrana
(Bakery products; functional food)

Sažetak
U današnje vrijeme potrošači sve veću pažnju posvećuju povezanosti hrane i zdravlja. Razvoj svijesti ljudi o brizi za zdravlje te razvoj grana prirodnih znanosti koje proučavaju odnos između prehrane i zdravlja dovodi do popularizacije namirnica koje osim uobičajenih nutritivnih vrijednosti imaju i povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje. Te namirnice dobile su naziv funkcionalna hrana i u posljednjih par godina njihova primjena je u znatnom porastu, što pridonosi razvoju prehrambene industrije u smislu proizvodnje novih prehrambenih proizvoda prema zahtjevima potrošača. U pekarskoj industriji značajni iskorak u poboljšanju kvalitete pekarskih proizvoda predstavlja primjena starter kultura mješovitih mikroorganizama (bakterije i kvasci). Starter kulture se mogu definirati kao mikrobni pripravak velikog broja stanica najmanje jednog mikroorganizma koji se dodaje sirovini u cilju proizvodnje fermentirane hrane ubrzanim i kontroliranim fermentacijskim procesom. Starter kulture svojim fiziološkim odnosno metaboličkim aktivnostima provode ili pospješuju fermentaciju sirovina te proizvodnju poželjnih metabolita koji doprinose boljoj teksturi te okusu i mirisu proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Stehlik-Tomas (autor)

Avatar Url Jasna Mrvčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mrvčić, Jasna; Stehlik-Tomas, Vesna
Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana, 2009. (ostali članci/prilozi).
Mrvčić, J. & Stehlik-Tomas, V. (2009) Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana. Novi pekar. Ostali članci/prilozi.
@unknown{unknown, author = {Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna and Stehlik-Tomas, Vesna}, year = {2009}, keywords = {pekarski proizvodi, funkcionalna hrana}, title = {Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana}, keyword = {pekarski proizvodi, funkcionalna hrana} }
@unknown{unknown, author = {Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna and Stehlik-Tomas, Vesna}, year = {2009}, keywords = {Bakery products, functional food}, title = {Bakery products as functional food}, keyword = {Bakery products, functional food} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font