Pregled bibliografske jedinice broj: 461927
Patvorenje djevičanskog maslinovog ulja
Patvorenje djevičanskog maslinovog ulja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Patvorenje djevičanskog maslinovog ulja
(Adulteration of virgin olive oil)
Autori
Miletić, Lina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2008
Stranica
49
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
ekstra djevičansko maslinovo ulje; UV spektrofotometrija; patvorenje; trans-masne kiseline; voskovi
(extra virgine olive oil; UV spectrofotometry; adulteration; trans-fatty acids; waxes)
Sažetak
U ovom je radu utvrđivana količina (u postotcima) ulja komine maslina i suncokretovog ulja koja se može dodati ekstra djevičanskom maslinovom ulju, a da se dobivena mješavina ne prepozna kao patvorina u okviru propisanih vrijednosti pojedinih sastojaka ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Određen je sastav masnih kiselina, udio trans-izomera masnih kislena, udio voskova i apsorbancija uzoraka u UV području spektra, te uspoređen sa graničnim vrijednostima propisanim važećim Pravilnikom o uljima od ploda i komine maslina. Ispitivani uzorak djevičanskog maslinovog ulja dobiven je iz plodova masline sorte Oblica, s područja Dalmacije, koji su prerađeni kontinuiranim postupkom, a model sistemi sadržavali su 1, 10 i 20% udjela komercijalnog suncokretovog i ulja komine maslina. Rezultati pokazuju da se, preko ovih parametara, na patvorenje može posumnjati tek kod dodavanja jeftinijih ulja u ekstra djevičansko maslinovo ulje u količinama većim od 10%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)