Pregled bibliografske jedinice broj: 46184
Razvitak akvakulture na području županije šibensko-kninske II dio; Gospodarenje morskim akvatorijem-akvakultura,143 str.
Razvitak akvakulture na području županije šibensko-kninske II dio; Gospodarenje morskim akvatorijem-akvakultura,143 str., 2000. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 46184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvitak akvakulture na području županije šibensko-kninske II dio; Gospodarenje morskim akvatorijem-akvakultura,143 str.
(Aquaculture development in Šibenik-Knin County Part 2-Managment of seawater resources- Aquaculture)
Autori
Teskeredžić. Emin ; Marguš, Drago ; Teskeredžić, Zlatica ; Petricioli Donat
Izvornik
Studija
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
2000
Ključne riječi
akvakultura; abiotske osobine; biotske osobine
(aquaculture; abiotic properties; biotic properties)
Sažetak
Poznato je da više od 70% površine zemljine kugle otpada na vodene površine tj. na vodene rezervoare koji sadrže ogromne količine izvora visokovrijednih bjelančevina i masti, korisnih u ishrani stanovništva, a koji se ne koriste u odgovarajućoj mjeri. Razvoj akvakulture je stoga taj, koji će uz kontrolu i znanje čovjeka dovesti do povečane proizvodnje visokokvalitetne hrane iz mora. Značenje akvakulture ogleda se u tome što se za razliku od ribolova mogu planirati količine i vrste uzgajanih organizama namijenjenih potrošnji u svježem i prerađenom stanju. Jednako tako, što nije manje važno, vodi se briga o kapacitabilnosti svakog pojedinog akvatorija u kojem se predviđa i planira uzgoj. U studiji su opisane geomorfološke, abiotske i biotske značajke područja predviđenih za uzgoj riba i školjkaša. Za predložene lokalitete prikazane su i neke opće biocenološke osobitosti morskog dna ilustrirane originalnim fotografijama podmorja. U okviru preliminarne biološke analize zajednica morskog dna urađena je analiza kvalitativnog sastava školjkaša na pojedinim lokalitetima i ustanovljena je prisutnost najzanimljivijih vrsta školjkaša: dagnje, kamenice i jakopske kapice, pa se i preporuća uzgoj navedenih vrsta na pojedinim lokalitetima. Ujedno je i moguć uspješana uzgoj lubina i komarče slijedeći tehničko-tehnološke upute date u studiji I DIO. U preporukama a napose u zaključcima dati su detalji za moguči uzgoj kako u količini tako i u površini uzgoja te zaštićenoj zoni oko uzgajališta na 15 istraživanih lokacija. Posebno naglašavamo da je morski dio šibensko-kninske županije na svoj svojoj površini (izuzev manjim gradovima zagađenih zona) prirodno uzgajalište te da je uz kontrolu i monitoring sav podesan za uzgoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija