Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461375

Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline


Kiš, Maja
Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 461375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline
(Production and application of freeze dried lactic acid bacteria cultures)

Autori
Kiš, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2009

Stranica
30

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
liofilizacija; probiotici; lioprotektori; bakterije mliječne kiseline
(freeze- drying; probiotics; cryoprotectants; lactic acid bacteria)

Sažetak
Primjena bakterija mliječne kiseline u industriji kao starter kultura ili probiotičkih kultura ovisi o tehnologiji koja se koristi za njihovu pripravu i čuvanja, a koja mora osigurati stabilnost kultura kroz duži vremenski period. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih lioprotektora na preživljavanja probiotičkih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 tijekom liofilizacije. Liofilizacija se smatra najpogodnijom metodom priprave bakterijskih stanica za čuvanje kroz duži vremenski period. Probiotički sojevi su liofilizirani uz primjenu 5%-tnog glicerola, 0, 1% CaCO3 u fosfatnom puferu i 10% obranog mlijeka sa 5%-tnim glicerolom. Najbolje preživljavanje probiotičkih sojeva L. helveticus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 postignuto je kada su stanice vlažne biomase liofilizirane u obranom mlijeku uz dodatak glicerola. Rezultati su pokazali da je izbor lioprotektora tijekom liofilizacije ima utjecaj na preživljavanje ispitivanih probiotičkih sojeva, te da su korišteni lioprotektori povoljno utjecali na preživljavanje probiotičkih sojeva. Usporedbom DNA profila liofiliziranih probiotičih sojeva dokazana je prisutnost čistih probiotičkih kultura u liofiliziranim pripravcima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Kiš (autor)

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Maja
Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Kiš, M. (2009) 'Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ki\v{s}, Maja}, year = {2009}, pages = {30}, keywords = {liofilizacija, probiotici, lioprotektori, bakterije mlije\v{c}ne kiseline}, title = {Proizvodnja i primjena liofiliziranih kultura bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {liofilizacija, probiotici, lioprotektori, bakterije mlije\v{c}ne kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ki\v{s}, Maja}, year = {2009}, pages = {30}, keywords = {freeze- drying, probiotics, cryoprotectants, lactic acid bacteria}, title = {Production and application of freeze dried lactic acid bacteria cultures}, keyword = {freeze- drying, probiotics, cryoprotectants, lactic acid bacteria}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font