Pregled bibliografske jedinice broj: 461341
ISTRAŽIVANJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I NJIHOVOG ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM PRERADBE KAKAOVOG ZRNA
ISTRAŽIVANJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I NJIHOVOG ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM PRERADBE KAKAOVOG ZRNA, 2009., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISTRAŽIVANJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I NJIHOVOG ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM PRERADBE KAKAOVOG ZRNA
(RESEARCH OF POLYPHENOLIC CONTENTS AND ANTIOXIDANT CAPACITY IN PROCESSING OF COCOA BEANS)
Autori
Mazor Jolić, Slavica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.10
Godina
2009
Stranica
154
Mentor
Delonga, Karmela
Ključne riječi
polifenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; kakaovo zrno
(polyphenolic compounds; antioxidant capacity; cocoa bean)
Sažetak
Istraživanja polifenolnih spojeva u kakaovom zrnu i proizvodima na temelju kakaovog zrna od posebnog su značenja radi njihove uloge u zaštiti ljudskog zdravlja. Cilj ovog rada bio je praćenje promjena ukupnih i pojedinačni polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta tijekom proizvodnje čokolade za kuhanje i alkaliziranog kakaovog praha, te utvrđivanje polifenolnog sastava, antioksidacijskog kapaciteta i biološke učinkovitosti polifenolnih ekstrakata tamnih čokolada. Na smanjenje udjela ukupnih i pojedinačnih razgradnju polifenolnih spojeva te antioksidacijskog kapaciteta najviše utječe proces prženja kakaovog zrna i proces potaširanja kakaovog loma. Najviše se mijenjaju procijanidini B2 i B1 te (-)-epigalokatehin, a najmanje derivat kava kiseline. Utvrđena je linearna povezanost između UV/Vis spektrometrijskih i kromatografskih metoda, te su dobiveni matematički modeli za izračunavanje pojedinačnih polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta uzoraka iz ukupnih polifenolnih spojeva. Analizom glavnih komponenata i klaster analizom ustanovljeno je da se s obzirom na polifenolni sastav, antioksidacijski kapacitet i udjel nemasnih kakaovih dijelova uzorci svrstavaju u skupine prema uvjetima tehnološkog procesa. Biološka učinkovitost polifenola kakaove mase potvrđena je na in vivo modelu regeneracije jetre u Balb/c miševa. Za analizu ukupnih polifenolnih spojeva primjenjene su UV/Vis spektrometrijske metode, a za identifikaciju i kvantifikaciju pojedinačnih polifenolnih spojeva kromatografske metode. Antioksidacijski je kapacitet analiziran DPPH i ORAC metodama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Karmela Delonga
(mentor)