Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461341

ISTRAŽIVANJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I NJIHOVOG ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM PRERADBE KAKAOVOG ZRNA


Mazor Jolić, Slavica
ISTRAŽIVANJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I NJIHOVOG ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM PRERADBE KAKAOVOG ZRNA, 2009., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 461341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ISTRAŽIVANJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I NJIHOVOG ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM PRERADBE KAKAOVOG ZRNA
(RESEARCH OF POLYPHENOLIC CONTENTS AND ANTIOXIDANT CAPACITY IN PROCESSING OF COCOA BEANS)

Autori
Mazor Jolić, Slavica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.10

Godina
2009

Stranica
154

Mentor
Delonga, Karmela

Ključne riječi
polifenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; kakaovo zrno
(polyphenolic compounds; antioxidant capacity; cocoa bean)

Sažetak
Istraživanja polifenolnih spojeva u kakaovom zrnu i proizvodima na temelju kakaovog zrna od posebnog su značenja radi njihove uloge u zaštiti ljudskog zdravlja. Cilj ovog rada bio je praćenje promjena ukupnih i pojedinačni polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta tijekom proizvodnje čokolade za kuhanje i alkaliziranog kakaovog praha, te utvrđivanje polifenolnog sastava, antioksidacijskog kapaciteta i biološke učinkovitosti polifenolnih ekstrakata tamnih čokolada. Na smanjenje udjela ukupnih i pojedinačnih razgradnju polifenolnih spojeva te antioksidacijskog kapaciteta najviše utječe proces prženja kakaovog zrna i proces potaširanja kakaovog loma. Najviše se mijenjaju procijanidini B2 i B1 te (-)-epigalokatehin, a najmanje derivat kava kiseline. Utvrđena je linearna povezanost između UV/Vis spektrometrijskih i kromatografskih metoda, te su dobiveni matematički modeli za izračunavanje pojedinačnih polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta uzoraka iz ukupnih polifenolnih spojeva. Analizom glavnih komponenata i klaster analizom ustanovljeno je da se s obzirom na polifenolni sastav, antioksidacijski kapacitet i udjel nemasnih kakaovih dijelova uzorci svrstavaju u skupine prema uvjetima tehnološkog procesa. Biološka učinkovitost polifenola kakaove mase potvrđena je na in vivo modelu regeneracije jetre u Balb/c miševa. Za analizu ukupnih polifenolnih spojeva primjenjene su UV/Vis spektrometrijske metode, a za identifikaciju i kvantifikaciju pojedinačnih polifenolnih spojeva kromatografske metode. Antioksidacijski je kapacitet analiziran DPPH i ORAC metodama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karmela Delonga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mazor Jolić, Slavica
ISTRAŽIVANJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I NJIHOVOG ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM PRERADBE KAKAOVOG ZRNA, 2009., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mazor Jolić, S. (2009) 'ISTRAŽIVANJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I NJIHOVOG ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM PRERADBE KAKAOVOG ZRNA', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mazor Joli\'{c}, Slavica}, year = {2009}, pages = {154}, keywords = {polifenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet, kakaovo zrno}, title = {ISTRA\v{Z}IVANJE POLIFENOLNIH SPOJEVA I NJIHOVOG ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM PRERADBE KAKAOVOG ZRNA}, keyword = {polifenolni spojevi, antioksidacijski kapacitet, kakaovo zrno}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mazor Joli\'{c}, Slavica}, year = {2009}, pages = {154}, keywords = {polyphenolic compounds, antioxidant capacity, cocoa bean}, title = {RESEARCH OF POLYPHENOLIC CONTENTS AND ANTIOXIDANT CAPACITY IN PROCESSING OF COCOA BEANS}, keyword = {polyphenolic compounds, antioxidant capacity, cocoa bean}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font