Pregled bibliografske jedinice broj: 461338
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461338 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju R-(-)-mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T
(Effect of cultivation temperature on production of D-(-)-lactic acid by bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T)
Autori
Kosovec, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.03
Godina
2010
Stranica
62
Mentor
Slavica, Anita
Ključne riječi
glukoza; celuloza; Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; temperatura uzgoja; mliječna kiselina; HPLC
(glucose; cellulose; Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; temperature of cultivation; lactic acid; HPLC)
Sažetak
U ovom je radu istraživan utjecaj različitih temperatura uzgoja na rast bakterije Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T i proizvodnju mliječne kiseline. Uzgoji su provedeni u MRS podlozi u tikvici uz stresanje pri temperaturama u rasponu od 30°C do 55°C. pH vrijednost hranjive podloge nije podešavana. Ova bakterija raste i provodi homolaktičnu fermentaciju glukoze do R-(-)-mliječne kiseline pri temperaturama uzgoja od 30°C, 40°C, 45°C i 50°C. Pri 55°C rast i aktivnost ove bakterije su zanemarivi. Maksimalna brzina potrošnje glukoze (rS = 0.10 h-1), maksimalna koncentracije bakterijske biomase (Xm =3.90 g L-1) i maksimalna produktivnost bioprocesa (PrP = 0.52 g L-1 h-1) postignuti su pri temperaturi od 30°C. Maksimalna specifična brzina rasta (um = 0.53 h-1) i maksimalna brzina proizvodnje mliječne kiseline (rP = 0.29 h-1) s pomoću L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T postignute su pri 45°C. Proveden je i uzgoj ove bakterije u modificiranoj MRS podlozi u tikvici pri temperaturi od 30°C. U modificiranu MRS podlogu je umjesto glukoze dodana mikrokristalna celuloza kao jedini izvor ugljika. U odabranim uvjetima nije primijećen rast niti celulolitička aktivnost ove bakterije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
Srđan Novak
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb