Pregled bibliografske jedinice broj: 461317
Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
(Semi-solid state fermentation bioproces for production of lactic acid by amylolytic bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T)
Autori
Grzunov, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.11
Godina
2009
Stranica
96
Mentor
Slavica, Anita
Ključne riječi
simultana hidroliza škroba i fermentacija glukoze do mliječne kiseline (SSF); bioprocesi koji se provode na polučvrstim supstratima (sssf); Lactobacillus amylovorus; matematički model
(simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose to lactic acid (SSF); semi-solid state fermentation (sssf); Lactobacillus amylovorus; mathematical model)
Sažetak
U ovom je radu testirana prikladnost odabranih kvantitativnih analitičkih metoda za praćenje nekih parametara bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T. Odabrane metode za određivanje koncentracije škroba, reducirajućih šećera, glukoze i mliječne kiseline prikladne su za praćenje pobrojenih parametara tijekom tzv. SSF bioprocesa. L. amylovorus DSM 20531T raste bez faze prilagodbe na čvrstim vlažnim česticama kukuruznog brašna i simultano provodi hidrolizu škroba i fermentaciju glukoze do mliječne kiseline. Učinkovitost hidrolize škroba iz kukuruznog brašna iznosi 80%, a učinkovitost fermentacije hidrolizom nastale glukoze do mliječne kiseline iznosi 40%. Primarnim matematičkim modelom, kojim su opisane promjene koncentracije supstrata i promjene koncentracije mliječne kiseline kod submerznih bioprocesa s niskom i visokom početnom koncentracijom ugljikohidrata različite kompleksnosti, dobro se opisuju promjene koncentracije škroba - glukoze i mliječne kiseline tijekom tzv. sssf bioprocesa provedenog u gustoj suspenziji kukuruznog brašna uz pomoć L. amylovorus DSM 20531T.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
Srđan Novak
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb