Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 460843

Tradicijska prehrana ravnokotarskih sela u kontekstu ruralnog turizma


Baćac, Valentina
Tradicijska prehrana ravnokotarskih sela u kontekstu ruralnog turizma, 2010., diplomski rad, Filozofski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 460843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicijska prehrana ravnokotarskih sela u kontekstu ruralnog turizma
(Tradicional food in the villages of Ravni kotari in the context of rural tourism)

Autori
Baćac, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.03

Godina
2010

Stranica
46

Mentor
Černelić, Milana

Ključne riječi
tracijska prehrana; Ravni kotari; ruralni turizam
(traditional food; Ravni kotari; rural tourism)

Sažetak
Cilj ovoga rada je na temelju građe prikupljene prilikom terenskih etnoloških istraživanja na području gornjih Ravnih kotara prikazati karakteristike tradicijske prehrane i način pripravljanja jela. Tijekom istraživanja ustanovljeno je da postoje određeni prehrambeni proizvodi koje lokalno stanovništvo izdvaja iz sveukupne prehrane i prezentira kao njihovu specifičnost. Gotovo svi kazivači naveli su iste proizvode i objasnili način njihove pripreme. To su smokvenjak, slastica od sušenih smokava, orahovac, rakija komovica s plodovima oraha i prisnac, pogača punjena svježim sirom i vrhnjem. Naglasak je na sličnostima i razlikama u prehrani sumještana, te regionalnim osobitostima prehrane ovoga kraja, sa svrhom eventualne implementacije tradicijske prehrane u turističku ponudu Ravnih kotara putem ruralnog turizma. Također, ovim se radom nastoji pridonijeti osvještavanju lokalnog stanovništva u kontekstu valorizacije kulturne baštine i većem angažmanu u prezentaciji ovoga kraja kroz razne vidove ruralnog turizma, sa enogastronomskom ponudom kao jednom od osnova za razvoj ruralno-turističkog potencijala Ravnih kotara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
130-0000000-3479 - Identitet i etnokulturno oblikovanje Bunjevaca (Černelić, Milana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milana Černelić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baćac, Valentina
Tradicijska prehrana ravnokotarskih sela u kontekstu ruralnog turizma, 2010., diplomski rad, Filozofski fakultet, Zagreb
Baćac, V. (2010) 'Tradicijska prehrana ravnokotarskih sela u kontekstu ruralnog turizma', diplomski rad, Filozofski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\'{c}ac, Valentina}, year = {2010}, pages = {46}, keywords = {tracijska prehrana, Ravni kotari, ruralni turizam}, title = {Tradicijska prehrana ravnokotarskih sela u kontekstu ruralnog turizma}, keyword = {tracijska prehrana, Ravni kotari, ruralni turizam}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\'{c}ac, Valentina}, year = {2010}, pages = {46}, keywords = {traditional food, Ravni kotari, rural tourism}, title = {Tradicional food in the villages of Ravni kotari in the context of rural tourism}, keyword = {traditional food, Ravni kotari, rural tourism}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font