Pregled bibliografske jedinice broj: 459628
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 459628 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE
(BIOLOGICAL ACTIVE COMPOUNDS, GLUCOSINOLATES AND POLYPHENOLS, IN DIFFERENT BROCCOLI CULTIVARS)
Autori
Borovečki, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2009
Stranica
46
Mentor
Delonga, Karmela
Ključne riječi
brokula; glukozinolati; HPLC; ORAC; polifenoli
(broccoli; glucosinolates; HPLC; ORAC; polyphenols)
Sažetak
Provedena je analiza glukozinolata (GSL) u četrnaest uzoraka brokule tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC), a UV/VIS spektroskopskim i spektrofluorimetrijskim metodama su određeni ukupni polifenolni spojevi i njihova antioksidacijska sposobnost. Za određivanje glukozinolata upotrijebljena je međunarodna standardna metoda (ISO 1992, 1995) koja uključuje ekstrakciju metanolom, enzimsku desulfataciju i tekućinsku kromatografiju obrnutih faza (RP-LC) nastalih desulfoglukozinolata (DSGSL). Desulfoglukozinolati eluirani s kolone identificirani su prema redoslijedu eluiranja s kolone i analizom UV-spektara, a kvantifikacija je provedena metodom unutarnjeg standarda. Udio ukupnih glukozinolata u istraženim sortama je između 10, 38 i 29, 08 µmol g-1 uzorka . U radu su primjenom UV/VIS spektroskopske metode kvantitativno određeni ukupni polifenolni spojevi u različitim sortama brokule, a spektrofluorimetrijskom metodom određena je njihova antioksidacijska aktivnost. Ukupni polifenoli određeni su Folin-Ciocalteu reagensom, dok je za određivanje antioksidacijske aktivnosti upotrijebljena ORACmetoda. Antioksidacijska aktivnost brokule veća je u uzorcima, koji imaju veću koncentraciju polifenola
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Karmela Delonga
(mentor)