Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 459628

BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE


Borovečki, Ana
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 459628 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE
(BIOLOGICAL ACTIVE COMPOUNDS, GLUCOSINOLATES AND POLYPHENOLS, IN DIFFERENT BROCCOLI CULTIVARS)

Autori
Borovečki, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2009

Stranica
46

Mentor
Delonga, Karmela

Ključne riječi
brokula; glukozinolati; HPLC; ORAC; polifenoli
(broccoli; glucosinolates; HPLC; ORAC; polyphenols)

Sažetak
Provedena je analiza glukozinolata (GSL) u četrnaest uzoraka brokule tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC), a UV/VIS spektroskopskim i spektrofluorimetrijskim metodama su određeni ukupni polifenolni spojevi i njihova antioksidacijska sposobnost. Za određivanje glukozinolata upotrijebljena je međunarodna standardna metoda (ISO 1992, 1995) koja uključuje ekstrakciju metanolom, enzimsku desulfataciju i tekućinsku kromatografiju obrnutih faza (RP-LC) nastalih desulfoglukozinolata (DSGSL). Desulfoglukozinolati eluirani s kolone identificirani su prema redoslijedu eluiranja s kolone i analizom UV-spektara, a kvantifikacija je provedena metodom unutarnjeg standarda. Udio ukupnih glukozinolata u istraženim sortama je između 10, 38 i 29, 08 µmol g-1 uzorka . U radu su primjenom UV/VIS spektroskopske metode kvantitativno određeni ukupni polifenolni spojevi u različitim sortama brokule, a spektrofluorimetrijskom metodom određena je njihova antioksidacijska aktivnost. Ukupni polifenoli određeni su Folin-Ciocalteu reagensom, dok je za određivanje antioksidacijske aktivnosti upotrijebljena ORACmetoda. Antioksidacijska aktivnost brokule veća je u uzorcima, koji imaju veću koncentraciju polifenola

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karmela Delonga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Borovečki, Ana
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
Borovečki, A. (2009) 'BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Borove\v{c}ki, Ana}, year = {2009}, pages = {46}, keywords = {brokula, glukozinolati, HPLC, ORAC, polifenoli}, title = {BIOLO\v{S}KI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U RAZLI\v{C}ITIM SORTAMA BROKULE}, keyword = {brokula, glukozinolati, HPLC, ORAC, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Borove\v{c}ki, Ana}, year = {2009}, pages = {46}, keywords = {broccoli, glucosinolates, HPLC, ORAC, polyphenols}, title = {BIOLOGICAL ACTIVE COMPOUNDS, GLUCOSINOLATES AND POLYPHENOLS, IN DIFFERENT BROCCOLI CULTIVARS}, keyword = {broccoli, glucosinolates, HPLC, ORAC, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font