Pregled bibliografske jedinice broj: 458767
Kukuruz - Karakteristike i genetska manipulacija
Kukuruz - Karakteristike i genetska manipulacija, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 458767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kukuruz - Karakteristike i genetska manipulacija
(Corn - characteristics and genetic manipulation)
Autori
Krisla, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.09
Godina
2009
Stranica
32
Mentor
Sabo, Mirjana
Ključne riječi
kukuruz; oplemenjivanje; biotehnologija
(maize; breeding; biotechnology)
Sažetak
Oplemenjivanje kukuruza je smišljeni višegodišnji proces koji se odvija na osnovi velikog broja uzoraka u klimatski vrlo različitim godinama. Taj posao je najučinkovitiji i za okolinu najprihvatljiviji put u borbi za povećanje količine i kvalitete hrane. U prošlosti je oplemenjivanje bilo ograničeno križanjem unutar srodnika. Razvitak genetičkog inženjerstva omogućio je da potencionalno sveukupni živući svijet bude na raspolaganju oplemenjivačima, jer se barem s pojedinim svojstvima - genima, može rukovati kao molekulama, pa se danas može rutinski unijeti gen iz bakterije, virusa ili potpuno nesrodnih biljaka u neku biljnu vrstu. Dosad je postignut veliki napredak u primjeni genetičkog inženjerstva za dobivanje hibrida kukuruza otpornih na bolesti, štetnike i selektivne herbicide. Tim tehnikama se uspjelo uzgojiti transgenetičke biljke koje se za sada bez štetnih posljedica uspješno ponašaju u prirodnom okolišu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija