Pregled bibliografske jedinice broj: 458041
Mikrobne zajednice i biofilmovi
Mikrobne zajednice i biofilmovi // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3/4; 92-97 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 458041 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobne zajednice i biofilmovi
(Microbial Communities and Biofilms)
Autori
Duraković, Lejla ; Duraković, Zijad ; Blažinkov, Mihaela ; Bošnjak, Marijan ; Sikora, Sanja ; Delaš, Frane ; Markov, Ksenija ; Skelin, Andrea ; Čvek, Domagoj
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 4
(2009), 3/4;
92-97
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
mikrobne zajednice; heterogene populacije; biofilmovi; fizički stres; prehrambena industrija
(microbial communities; heterogenous populations; biofilms; physical stress; food industry)
Sažetak
Sve do godine 1960. mnoga stajališta okolišne mikrobiologije bila su postupci na osnovi promatranja. U novije doba bilo je izvrsnih prosudbi za razumijevanje ekonomski važnih neobičnih pojava, poput simbiontskih odnosa između bakterija iz roda Rhizobium i leguminoznih biljaka, dok je osnova bila temeljno razumijevanje odnosa između mikrobnoga rasta i fizičkih parametara, poput temperature i različitih tipova međudjelovanja između različitih mikroba u danome okolišu. Sveukupno, međutim, velik broj opažanja ostao je slabo objašnjen i po mnoge mikrobiologe činilo se da su različiti primjeri upotrijebljeni radi objašnjenja i interpretacije ponašanja mikroba u prirodnome okolišu bili manjkavi. U protekla tri desetljeća situacija se bitno promijenila i svo vrijeme, na sreću okolišnih mikrobiologa, mnogi slabo razumljivi zaostaci, sada ponovo egzistiraju kao poredak razumljiv koji je iznimno proširio razumijevanje odnosa između mikroba i njihova okoliša. Dva primjera za to jesu razumijevanje tvorbe biofilma i njegova okolišna važnost i strategija preživljavanja mikroba koji ne tvore endospore.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
196-0342282-0291 - Promjene funkcija organa starenjem, radna sposobnost i biološka dob (Čoklo, Miran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb,
Institut za antropologiju
Profili:
Zijad Duraković
(autor)
Andrea Skelin
(autor)
Lejla Duraković
(autor)
Mihaela Blažinkov
(autor)
Frane Delaš
(autor)
Sanja Sikora
(autor)
Domagoj Čvek
(autor)
Ksenija Markov
(autor)