Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 456237

Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani


Galović, Dalida; Kralik, Gordana; Škrtić, Zoran; Bogut, Ivan
Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 6; 327-333 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 456237 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani
(Fattening traits and chicken meat quality regarding the dietary oil sources)

Autori
Galović, Dalida ; Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Bogut, Ivan

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 51 (2009), 6; 327-333

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
biljna ulja ; tovna svojstva ; kvaliteta trupova
(plant oils ; fattening traits ; carcass quality)

Sažetak
Provedeno je istraživanje utjecaja biljnih ulja na tovna svojstva i kvalitetu trupova Ross 308 pilića. Završne, finišer smjese kojima su pilići hranjeni od 4. do 6. tjedna tova razlikovale su se samo po dodanim uljima u količini od 5% (1. skupina – suncokretovo, 2. skupina – sojino, 3. skupina – repičino i 4. skupina – laneno ulje). Dodatak biljnih ulja u hranu nije statistički značajno (P>0, 05) utjecao na istražena tovna obilježja. Najveću prosječnu masu (2827, 05 g), konzumaciju (4163 g) i prirast (2004 g) imali su pilići 3. skupine, dok je najbolja konverzija hrane (1, 98 g hrane/g prirasta, za razdoblje od 4. do 6. tjedna) zabilježena u 4. pokusnoj skupini. Utvrđen je statistički značajan (P=0, 018) utjecaj na mase klaonički obrađenih trupova. Veću masu trupa (2031, 20 g) u odnosu na ostale skupine (1841, 80 g, 1846, 40 g, 1881, 80 g) imali su pilići hranjeni dodatkom repičinog ulja. Tijekom istraživanja nije utvrđen značajan utjecaj biljnih ulja na klaoničke randmane (%) trupova, na mase osnovnih dijelova trupa te na udjele mišićnog tkiva, kože i kostiju u prsima kao i mišićnog tkiva i kostiju u batacima sa zabatacima. Značajno niži (P<0, 05) udio kože u osnovnom dijelu (10, 37%) i u trupu (3, 06%) utvrđen je kod pilića 1. skupine, u odnosu na 3. (12, 94%, 3, 74%) i 4. skupinu (12, 73%, 3, 72%) koje su hranjene s dodatkom repičinog i lanenog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Dalida Galović (autor)

Avatar Url Ivan Bogut (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Galović, Dalida; Kralik, Gordana; Škrtić, Zoran; Bogut, Ivan
Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 6; 327-333 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Galović, D., Kralik, G., Škrtić, Z. & Bogut, I. (2009) Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (6), 327-333.
@article{article, author = {Galovi\'{c}, Dalida and Kralik, Gordana and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Bogut, Ivan}, year = {2009}, pages = {327-333}, keywords = {biljna ulja, tovna svojstva, kvaliteta trupova}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {51}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Obilje\v{z}ja tovnosti i kvalitete mesa pili\'{c}a s obzirom na izvore ulja u hrani}, keyword = {biljna ulja, tovna svojstva, kvaliteta trupova} }
@article{article, author = {Galovi\'{c}, Dalida and Kralik, Gordana and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Bogut, Ivan}, year = {2009}, pages = {327-333}, keywords = {plant oils, fattening traits, carcass quality}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {51}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Fattening traits and chicken meat quality regarding the dietary oil sources}, keyword = {plant oils, fattening traits, carcass quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRIS International
  • CAB Abstracts, Food sci. and Techn. Abstracts, Agris





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font