Pregled bibliografske jedinice broj: 456237
Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani
Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 6; 327-333 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 456237 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s
obzirom na izvore ulja u hrani
(Fattening traits and chicken meat quality
regarding the dietary oil sources)
Autori
Galović, Dalida ; Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Bogut, Ivan
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 51
(2009), 6;
327-333
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
biljna ulja ; tovna svojstva ; kvaliteta trupova
(plant oils ; fattening traits ; carcass quality)
Sažetak
Provedeno je istraživanje utjecaja biljnih ulja na tovna svojstva i kvalitetu trupova Ross 308 pilića. Završne, finišer smjese kojima su pilići hranjeni od 4. do 6. tjedna tova razlikovale su se samo po dodanim uljima u količini od 5% (1. skupina – suncokretovo, 2. skupina – sojino, 3. skupina – repičino i 4. skupina – laneno ulje). Dodatak biljnih ulja u hranu nije statistički značajno (P>0, 05) utjecao na istražena tovna obilježja. Najveću prosječnu masu (2827, 05 g), konzumaciju (4163 g) i prirast (2004 g) imali su pilići 3. skupine, dok je najbolja konverzija hrane (1, 98 g hrane/g prirasta, za razdoblje od 4. do 6. tjedna) zabilježena u 4. pokusnoj skupini. Utvrđen je statistički značajan (P=0, 018) utjecaj na mase klaonički obrađenih trupova. Veću masu trupa (2031, 20 g) u odnosu na ostale skupine (1841, 80 g, 1846, 40 g, 1881, 80 g) imali su pilići hranjeni dodatkom repičinog ulja. Tijekom istraživanja nije utvrđen značajan utjecaj biljnih ulja na klaoničke randmane (%) trupova, na mase osnovnih dijelova trupa te na udjele mišićnog tkiva, kože i kostiju u prsima kao i mišićnog tkiva i kostiju u batacima sa zabatacima. Značajno niži (P<0, 05) udio kože u osnovnom dijelu (10, 37%) i u trupu (3, 06%) utvrđen je kod pilića 1. skupine, u odnosu na 3. (12, 94%, 3, 74%) i 4. skupinu (12, 73%, 3, 72%) koje su hranjene s dodatkom repičinog i lanenog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRIS International
- CAB Abstracts, Food sci. and Techn. Abstracts, Agris