Pregled bibliografske jedinice broj: 453418
Optimizacija metode ekstrakcije fenolnih tvari iz biljke Arabidopsis thaliana (L.) Heynh
Optimizacija metode ekstrakcije fenolnih tvari iz biljke Arabidopsis thaliana (L.) Heynh, 2009., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 453418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija metode ekstrakcije fenolnih tvari iz biljke Arabidopsis thaliana (L.) Heynh
(Optimization of the extraction method of phenolic compounds from a plant Arabidopsis thaliana (L.) Heynh)
Autori
Marčinko, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2009
Stranica
32
Mentor
Rusak, Gordana
Ključne riječi
Arabidopsis thaliana; fenolne tvari; ekstrakcija; HPLC; spektrofotometrija
(Arabidopsis thaliana; phenolic compounds; extraction; HPLC; spectrophotometric method)
Sažetak
Fenolni spojevi kao pripadnici sekundarnih metabolita predstavljaju raznoliku skupinu spojeva zanimljivu znanstvenicima iz svih područja bioloških aktivnosti. Posebna pozornost se obraća na raznolike mogućnosti izdvajanja ovih spojeva iz biljnog materijala. Cilj ovog rada bio je utvrđivanje optimalnih uvjeta ekstrakcije (vrsta otapala, vrijeme, temperatura) fenolnih tvari iz biljne vrste Arabidopsis thaliana. Kvantitativni sastav fenolnih tvari određen je primjenom spektrofotometrije te metode tekućinske kromatografije visoke učinkovitosti (HPLC). Spektrofotometrijska analiza pokazala je kako je najbolji rezultat ekstrakcije postignut upotrebom vode kao otapala pri 4°C tijekom 2 sata dok je analiza metodom HPLC pokazala kako je najbolji rezultat ekstrakcije postignut upotrebom 80%-tne zakiseljene vodene otopine metanola (1.2M HCl) kao otapala pri 80°C kroz 30 minuta. Razlike izmjerene metodom HPLC i spektrofotometrijom mogu se pripisati specifičnosti metoda, ali i utjecaju ostalih tvari zaostalih u biljnom materijalu nakon ekstrakcije te su stoga potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdili svi čimbenici koji utječu na analizu prilikom upotrebe ovih metoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191192-1213 - Flavonoidi i molekularni mehanizmi njihovih bioloških učinaka (Rusak, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Gordana Rusak
(mentor)