Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 453418

Optimizacija metode ekstrakcije fenolnih tvari iz biljke Arabidopsis thaliana (L.) Heynh


Marčinko, Branka
Optimizacija metode ekstrakcije fenolnih tvari iz biljke Arabidopsis thaliana (L.) Heynh, 2009., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 453418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija metode ekstrakcije fenolnih tvari iz biljke Arabidopsis thaliana (L.) Heynh
(Optimization of the extraction method of phenolic compounds from a plant Arabidopsis thaliana (L.) Heynh)

Autori
Marčinko, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.12

Godina
2009

Stranica
32

Mentor
Rusak, Gordana

Ključne riječi
Arabidopsis thaliana; fenolne tvari; ekstrakcija; HPLC; spektrofotometrija
(Arabidopsis thaliana; phenolic compounds; extraction; HPLC; spectrophotometric method)

Sažetak
Fenolni spojevi kao pripadnici sekundarnih metabolita predstavljaju raznoliku skupinu spojeva zanimljivu znanstvenicima iz svih područja bioloških aktivnosti. Posebna pozornost se obraća na raznolike mogućnosti izdvajanja ovih spojeva iz biljnog materijala. Cilj ovog rada bio je utvrđivanje optimalnih uvjeta ekstrakcije (vrsta otapala, vrijeme, temperatura) fenolnih tvari iz biljne vrste Arabidopsis thaliana. Kvantitativni sastav fenolnih tvari određen je primjenom spektrofotometrije te metode tekućinske kromatografije visoke učinkovitosti (HPLC). Spektrofotometrijska analiza pokazala je kako je najbolji rezultat ekstrakcije postignut upotrebom vode kao otapala pri 4°C tijekom 2 sata dok je analiza metodom HPLC pokazala kako je najbolji rezultat ekstrakcije postignut upotrebom 80%-tne zakiseljene vodene otopine metanola (1.2M HCl) kao otapala pri 80°C kroz 30 minuta. Razlike izmjerene metodom HPLC i spektrofotometrijom mogu se pripisati specifičnosti metoda, ali i utjecaju ostalih tvari zaostalih u biljnom materijalu nakon ekstrakcije te su stoga potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdili svi čimbenici koji utječu na analizu prilikom upotrebe ovih metoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191192-1213 - Flavonoidi i molekularni mehanizmi njihovih bioloških učinaka (Rusak, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Gordana Rusak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marčinko, Branka
Optimizacija metode ekstrakcije fenolnih tvari iz biljke Arabidopsis thaliana (L.) Heynh, 2009., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Marčinko, B. (2009) 'Optimizacija metode ekstrakcije fenolnih tvari iz biljke Arabidopsis thaliana (L.) Heynh', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{c}inko, Branka}, year = {2009}, pages = {32}, keywords = {Arabidopsis thaliana, fenolne tvari, ekstrakcija, HPLC, spektrofotometrija}, title = {Optimizacija metode ekstrakcije fenolnih tvari iz biljke Arabidopsis thaliana (L.) Heynh}, keyword = {Arabidopsis thaliana, fenolne tvari, ekstrakcija, HPLC, spektrofotometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{c}inko, Branka}, year = {2009}, pages = {32}, keywords = {Arabidopsis thaliana, phenolic compounds, extraction, HPLC, spectrophotometric method}, title = {Optimization of the extraction method of phenolic compounds from a plant Arabidopsis thaliana (L.) Heynh}, keyword = {Arabidopsis thaliana, phenolic compounds, extraction, HPLC, spectrophotometric method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font