Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 453098

Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke


Rimac Brnčić, Suzana; Lelas, Vesna; Herceg, Zoran; Badanjak, Marija
Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke // Mljekarstvo, 60 (2010), 1; 3-9 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 453098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke
(Moisture sorption isotherms of dehydrated whey proteins)

Autori
Rimac Brnčić, Suzana ; Lelas, Vesna ; Herceg, Zoran ; Badanjak, Marija

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60 (2010), 1; 3-9

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
proteini sirutke; izoterme sorpcije vode
(whey protein; water sorption isotherm)

Sažetak
Izoterme sorpcije vode opisuju odnos između udjela vode suhog materijala (hrane) i relativne vlažnosti okoline. U skladu s dobivenim podacima optimiraju se uvjeti procesa sušenja, pakiranja i skladištenja hrane koji će omogućiti maksimalno zadržavanje njene arome, boje, teksture te nutritivne i biološke vrijednosti. Svrha ovoga rada bila je utvrditi ravnotežnu koncentraciju vode i aktiviteta vode, te vrijednost monosloja dva komercijalna izolata proteina sirutke u prahu prije i nakon tribomehaničke mikronizacije, odnosno enzimske hidrolize. Istovremeno je bilo potrebno odabrati jednadžbu koja najbolje odgovara eksperimentalnim podacima. Ravnotežna koncentracija vode u ispitivanim uzorcima određena je standardnom gravimetrijskom metodom pri 20 °C u rasponu aktiviteta vode od 0, 11 do 0, 75. Vrijednosti monosloja izračunate su primjenom dva modela: Brunauer-Emmett-Teller (BET) i Guggenheim-Anderson-de Boer (GAB). Rezultati su pokazali da tribomehanički tretirani izolati proteina sirutke, odnosno hidrolizati proteina imaju niže vrijednosti monosloja, ali i veći pripadajući aktivitet vode. To znači da se, iako imaju manji udio vode, mogu čuvati u uvjetima veće relativne vlažnosti zraka u odnosu na netretirane uzorke. BET model pokazao se prikladnim kod određivanja monosloja u području aktiviteta vode od 0, 11- 0, 54, dok je GAB model moguće primijeniti za područje aktiviteta do 0, 75.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Rimac Brnčić, Suzana; Lelas, Vesna; Herceg, Zoran; Badanjak, Marija
Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke // Mljekarstvo, 60 (2010), 1; 3-9 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Rimac Brnčić, S., Lelas, V., Herceg, Z. & Badanjak, M. (2010) Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke. Mljekarstvo, 60 (1), 3-9.
@article{article, author = {Rimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana and Lelas, Vesna and Herceg, Zoran and Badanjak, Marija}, year = {2010}, pages = {3-9}, keywords = {proteini sirutke, izoterme sorpcije vode}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {60}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke}, keyword = {proteini sirutke, izoterme sorpcije vode} }
@article{article, author = {Rimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana and Lelas, Vesna and Herceg, Zoran and Badanjak, Marija}, year = {2010}, pages = {3-9}, keywords = {whey protein, water sorption isotherm}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {60}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Moisture sorption isotherms of dehydrated whey proteins}, keyword = {whey protein, water sorption isotherm} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font