Pregled bibliografske jedinice broj: 453098
Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke
Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke // Mljekarstvo, 60 (2010), 1; 3-9 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 453098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke
(Moisture sorption isotherms of dehydrated whey proteins)
Autori
Rimac Brnčić, Suzana ; Lelas, Vesna ; Herceg, Zoran ; Badanjak, Marija
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60
(2010), 1;
3-9
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
proteini sirutke; izoterme sorpcije vode
(whey protein; water sorption isotherm)
Sažetak
Izoterme sorpcije vode opisuju odnos između udjela vode suhog materijala (hrane) i relativne vlažnosti okoline. U skladu s dobivenim podacima optimiraju se uvjeti procesa sušenja, pakiranja i skladištenja hrane koji će omogućiti maksimalno zadržavanje njene arome, boje, teksture te nutritivne i biološke vrijednosti. Svrha ovoga rada bila je utvrditi ravnotežnu koncentraciju vode i aktiviteta vode, te vrijednost monosloja dva komercijalna izolata proteina sirutke u prahu prije i nakon tribomehaničke mikronizacije, odnosno enzimske hidrolize. Istovremeno je bilo potrebno odabrati jednadžbu koja najbolje odgovara eksperimentalnim podacima. Ravnotežna koncentracija vode u ispitivanim uzorcima određena je standardnom gravimetrijskom metodom pri 20 °C u rasponu aktiviteta vode od 0, 11 do 0, 75. Vrijednosti monosloja izračunate su primjenom dva modela: Brunauer-Emmett-Teller (BET) i Guggenheim-Anderson-de Boer (GAB). Rezultati su pokazali da tribomehanički tretirani izolati proteina sirutke, odnosno hidrolizati proteina imaju niže vrijednosti monosloja, ali i veći pripadajući aktivitet vode. To znači da se, iako imaju manji udio vode, mogu čuvati u uvjetima veće relativne vlažnosti zraka u odnosu na netretirane uzorke. BET model pokazao se prikladnim kod određivanja monosloja u području aktiviteta vode od 0, 11- 0, 54, dok je GAB model moguće primijeniti za područje aktiviteta do 0, 75.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Lelas
(autor)
Marija Badanjak Sabolović
(autor)
Suzana Rimac Brnčić
(autor)
Zoran Herceg
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus