Pregled bibliografske jedinice broj: 45211
Usporedba metode duplikata dnevnih obroka i metode vaganja i bilježenja pri procjeni unosa masti i masnih kiselina
Usporedba metode duplikata dnevnih obroka i metode vaganja i bilježenja pri procjeni unosa masti i masnih kiselina, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 45211 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba metode duplikata dnevnih obroka i metode vaganja i bilježenja pri procjeni unosa masti i masnih kiselina
(A comparison of the method of duplicated portions with the method of dietary records in evaluation of intake of fat and fatty acids)
Autori
Hranić, Samira
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
06.12
Godina
2000
Stranica
38
Mentor
Mandić, Milena L.
Ključne riječi
unos masti i masnih kiselina; duplikati obroka; metoda bilježenja i vaganja
(intake of fat and fatty acids; duplicated portions; weighed food records)
Sažetak
S obzirom na to da nema prikladne metode za mjerenje stvarnog unosa hrane zadatak ovog rada bio je izračunati unos masti i masnih kiselina metodom sedmodnevnog bilježenja i vaganja, te rezultate usporediti s rezultatima metode analize duplikata dnevnih obroka. U ispitivanju je sudjelovalo 39 ispitanika starosti 21-48 godina, od čega 25 žena i 14 muškaraca. Svi ispitanici spadali su u visokoobrazovanu populaciju. Ispitivanje je provedeno tijekom sedmodnevnog perioda u veljači i ožujku 1996. godine. Podaci dobiveni kemijskom analizom i izračunavanjem komparirani su t-testom. Rezultati pokazuju da su metodom bilježenja i vaganja dobivene značajno više vrijednosti za sve uspoređivane sastojke u odnosu na metodu duplikata dnevnih obroka pa je zaključeno da metoda vaganja i bilježenja daje samo približnu procjenu unosa.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA