Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451915

Mogućnosti primjene netradicionalnih postupaka u mljekarskoj industriji


Jeličić, Irena; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Lisak, Katarina
Mogućnosti primjene netradicionalnih postupaka u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 60 (2010), 2; 113-126 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 451915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti primjene netradicionalnih postupaka u mljekarskoj industriji
(Possibilities of implementing nonthermal processing methods in the dairy industry)

Autori
Jeličić, Irena ; Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Lisak, Katarina

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60 (2010), 2; 113-126

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mlijeko; visoki hidrostatski tlak; ultrazvuk; pulsirajuće električno polje; mikrofiltracija
(high hydrostatic pressure; ultrasound; pulsed electric fields; microfiltration)

Sažetak
U posljednja dva desetljeća istraživanja na području znanosti o hrani intenzivno su usmjerena na ispitivanje i optimiranje primjene novih, netermalnih postupaka obrade hrane. Ovaj rad opisuje nekoliko netradicionalnih postupaka poput visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka, mikrofiltracije i pulsirajućeg električnog polja, čija se primjena intenzivno istraživuje i u mljekarskoj industriji. Za svaku je metodu dan poseban osvrt na princip inaktivacije mikroorganizama, dosad postignute rezultate vezane uz mikrobiološku redukciju te pozitivne, ali i negativne učinke koje imaju na sastojke i svojstva mlijeka. Među metode koje su se pokazale najviše obećavajućim za primjenu u mljekarskoj industriji, spadaju u prvom redu mikrofiltracia te kombinacija visokog hidrostatskog tlaka odnosno pulsirajućeg električnog polja i umjerenih temperatura, obzirom da do sada nisu dokazani negativni učinci njihove primjene na senzorska svojstva mlijeka i mliječnih proizvoda. Primjena tih metoda također pozitivno utječe na homogenizaciju mliječne masti, brzinu i mehanizam sirenja mlijeka, trajanje fermentacije mlijeka i sl. Dosta dobri rezultati su postignuti i primjenom kombinacije ultrazvuka i umjerenih temperatura, ali zabilježeno je narušavanje senzorskih svojstava mlijeka zbog pojave neželjenih tvari arome nastalih uslijed oksidacije mliječne masti prouzročene ultrazvučnom kavitacijom. U radu je ukratko razmatrana i primjena prirodnih anitmikrobnih tvari poput bakteriocina, laktoperoksidaze i lisozima. Međutim, njihova uporaba je ograničena zbog visoke cijene, sklonosti interakcijama s drugim sastojcima namirnice, loše topljivosti, promjene senzorskih svojstava proizvoda, uskog spektra djelovanja, spontanog gubitka baktericidnosti, itd. Također su ukratko opisani principi antimikrobnog djelovanja mikrovalova i ultraljubičastog zračenja, no njihova primjena nije značajnije zaživjela uglavnom iz tehničkih i komercijalnih razloga.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Jeličić, Irena; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Lisak, Katarina
Mogućnosti primjene netradicionalnih postupaka u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 60 (2010), 2; 113-126 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Jeličić, I., Božanić, R., Tratnik, L. & Lisak, K. (2010) Mogućnosti primjene netradicionalnih postupaka u mljekarskoj industriji. Mljekarstvo, 60 (2), 113-126.
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Lisak, Katarina}, year = {2010}, pages = {113-126}, keywords = {mlijeko, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, pulsiraju\'{c}e elektri\v{c}no polje, mikrofiltracija}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {60}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Mogu\'{c}nosti primjene netradicionalnih postupaka u mljekarskoj industriji}, keyword = {mlijeko, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, pulsiraju\'{c}e elektri\v{c}no polje, mikrofiltracija} }
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Lisak, Katarina}, year = {2010}, pages = {113-126}, keywords = {high hydrostatic pressure, ultrasound, pulsed electric fields, microfiltration}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {60}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Possibilities of implementing nonthermal processing methods in the dairy industry}, keyword = {high hydrostatic pressure, ultrasound, pulsed electric fields, microfiltration} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font