Pregled bibliografske jedinice broj: 451579
Metode određivanja vitamina topljivih u vodi
Metode određivanja vitamina topljivih u vodi, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode određivanja vitamina topljivih u vodi
(Methods for determination of water soluble vitamins)
Autori
Špilko, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2009
Stranica
34
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
kolorimetrija; kromatografija; vitamini
(colorimetry; chromatography; vitamins)
Sažetak
Vitamini su esencijalni nutrijenti koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane. Količina u namirnici određuje biološku vrijednost namirnice. O topljivosti vitamina ovisi njihova apsorpcija, transport, pohranjivanje i izlučivanje. Većina vitamina topljivih u vodi nije pohranjena u tijelu u većim količinama kroz duži period. Kad koncentracija pređe određenu količinu, tijelo ih izbacuje preko urina. Svrha ovog rada bila je, pregledom znanstvene literature, iznijeti spoznaje o metodama određivanja vitamina topljivih u vodi, od fluorimetrijskih i kolorimetrijskih do mikrobioloških, kromatografskih i imunoenzimnih metoda. Vitamini topljivi u vodi se najčešće određuju HPLC metodom jer su prvotne mikrobiološke metode omogućavale određivanje samo ukupne aktivnosti pojedinog vitamina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)