Pregled bibliografske jedinice broj: 451576
Metode određivanja vitamina topljivih u mastima
Metode određivanja vitamina topljivih u mastima, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 451576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode određivanja vitamina topljivih u mastima
(Methods for determination of fat soluble vitamins)
Autori
Filipović, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2009
Stranica
28
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
kolorimetrija; kromatografija; spektrofotometrija; vitamini
(colorimetry; chromatography; spectrophotometry; vitamins)
Sažetak
Vitamini su nezamjenjivi katalizatori biokemijskih reakcija u živoj stanici. Razlikuju se od ostalih nutrijenata hrane (lipidi, ugljikohidrati, proteini) jer nemaju strukturnu ulogu niti katabolizmom daju energiju. Međutim, esencijalni su za normalno funkcioniranje ljudskog i životinjskog organizma (rast, razvitak, reprodukcija) te ih je potrebno unositi hranom ili pripravcima. Udjel vitamina u prehrambenim proizvodima određuje se radi ocjenjivanja nutritivne vrijednosti hrane te kontrole sadržaja dodanih vitamina. Pri tome se analitičari, od trenutka pripreme uzorka do određivanja udjela vitamina u uzorku, susreću s brojnim problemima. Zbog toga je svrha ovog rada bila, pregledom znanstvene literature, iznijeti pregled pojedinih metoda određivanja vitamina topljivih u mastima, odnosno vitamina A, D, E i K. Metode određivanja vitamina topljivih u mastima obuhvaćaju najčešće kolorimetrijske, spektrofotometrijske, biološke i kromatografske metode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)